Vezető nélkül száguld majd a japán Sinkanszen

Élőben közvetítik, mit látna a vezér a vezetőállásból, az 5G segít a jó minőségű képek továbbításában.

2020. 11. 23. 14:59
Workers clean the exterior of a CRH 380A bullet train serving the newly built high-speed railway between Shanghai and Beijing during its debut test at the Hongqiao Railway Station in Shanghai
Ázsia első nagy sebességű vasútja Japánban készült, ma már Kína megelőzi a vonalak és vonatok számában Fotó: © Carlos Barria / Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vezető nélküli tesztelésre készíti elő a Sinkanszen nagy sebességű vonatát a japán JR East. Az E7-es sorozatú, 12 kocsiból álló szerelvénnyel jövő év októberében és novemberében végeznek próbafutásokat a Change 2027 program részeként – tette közzé a RailwayGazette.com.

Ázsia első nagy sebességű vasútja Japánban készült, ma már Kína megelőzi a vonalak és vonatok számában

A tesztek célja az automatikus működésre vonatkozó adatok összegyűjtése és ellenőrzése, valamint hogy támogassák a vasúttársaság hosszabb távú célkitűzését, a vezető nélküli vonatok közlekedtetését a Sinkanszen teljes hálózatán.

A tesztekre a vasútvonal legészakibb szakaszán kerül sor, amely jelenleg használaton kívül van. A Niigata állomástól a Higashi–Niigata felé vezető rész párhuzamos a hagyományos Hakushin-vonallal, és két éles kanyarú. Az automatikus vonatüzemet négy szempont alapján értékelik majd a vizsgálatok során. Ezek közé tartozik, hogy automatikusan indíthassák a vonatot, az út menti és fedélzeti vezérlőberendezések automatikusan gyorsítsák és lassítsák, a vonatbefolyásoló berendezés tegye lehetővé a szerelvény leállítását egy adott helyen, illetve szükség esetén, távoli beavatkozással vészhelyzetben leállítható legyen. A tesztek további célja, hogy a helyi 5G-hálózatokon keresztül nagy felbontású videókat továbbítsanak, mert ezt a technológiát később az országos hálózaton is szeretnék alkalmazni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.