Ha nincs buli, kisebb a fogyasztás is szilveszterkor

Idén elmaradnak a megszokott zajos, utcai programok, zenés rendezvények szilveszterkor, mivel továbbra is a járványügyi helyzet diktálja a mindennapokat, így az év végi ünnepek körülményeit is. Ezzel a szokásos bevásárlási hullám sem olyan erős, mint az elmúlt esztendőkben. A forgalom a vásárlási idősáv eltörlésével kiegyenlített, a legtöbben célirányosan mennek a boltokba.

2020. 12. 30. 5:55
A spekulatív gabonaárak okozta magas takarmányár miatt fokozatosan emelkedhet a hús ára Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei szilveszteren a biztonság érdekében zárva maradnak a szórakozóhelyek, az utcán tilos bulizni, a lakosság 20 óra után már csak otthon búcsúztathatja az óévet legfeljebb kisebb létszámú társasággal. Ez márpedig a bolti fogyasztásra is rányomja a bélyegét.

– A piaci várakozások szerint szilveszterre nem várhatók extra eladások a tipikus élelmiszerekből, italokból, mert nem lesznek nagy rendezvények, utcai bulik és otthonra sem lehet nagy létszámú összejöveteleket szervezni. Ezért kevesebb olyan termékre lesz szüksége az embereknek, amelyek az év utolsó napján megszokott mulatozáshoz, az új év köszöntéséhez szükségesek – mondta lapunknak Vámos György.

A szűkös ünneplési lehetőségek miatt otthonra különlegesebb termékeket kereshetnek a vevők Fotó: Mirkó István

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára kifejtette:

bevált az idősek idősávjának eltörlése, mert szenteste előtt megélénkült a boltok forgalma, ezzel a szezonban az élelmiszer-értékesítés elérte a tavalyi ünnep előtti szintet.

– A legerősebb időszak az utolsó három nap volt, amikor rengetegen fordultak meg a boltokban az alapanyagok beszerzéséért, és az utolsó pillanatra hagyott ajándékokért – az üzletekben ekkor is rendezetten zajlott az értékesítés, megfelelőnek bizonyultak az addigi kereskedelmi intézkedések – állapította meg.

Felfut a lencse, a virsli, a sertéshús eladása az év végére Fotó: Havran Zoltán

Vámos György jelezte: a két ünnep között már az is érződik, hogy

megkezdődtek a szokásos ajándékcserék a bevásárlóközpontokban,

emiatt az iparcikkes üzletek látogatottsága enyhén élénkült a hét elején, viszont megfigyelhető, hogy a vásárlók célirányosan keresik fel a boltokat, nincsenek lézengők, nézelődők a plázákban.

– Már több bolt kirakatán olvasható, hogy a szezonális akciók sora is egyre bővebb, itt-ott átlagos mértékű leértékelések csalogatják a költekezőket, akik között olyanok is vannak, akik most költenék el a karácsonyra kapott jutalmakat. Ahogy az

egész decemberi fogyasztásra jellemző volt a visszafogottság, a két ünnep között is mérsékelten élénk a forgalom,

és a boltok is kisebb mértékben adnak csak kedvezményeket, vagyis nem idéznek elő tömegjeleneteket az üzletekben – jelezte Vámos György.

Mint mondta, az élelmiszerboltokban már előtérben vannak a tipikus szilveszteri termékek, de mivel nagy bulizások nem lehetnek az idén, az otthoni évbúcsúztatás jellegzetes kellékei, ételei és italai iránt nő a kereslet.

Szinte mindenki pezsgővel búcsúztatja az óévet. Idén többen vannak, akik örülnek, hogy túl vannak 2020-on Fotó: Magyar Nemzet

– Tipikus termékként növekvő arányban fogy a virsli, a lencse, a sertéshúsok, illetve élénkebb a pezsgők, az üdítőitalok, a rágcsálnivalók és az édességek eladása. Az arányok általánosan szerényebbek, mint a múlt évben – jegyezte meg Vámos György, hozzátéve, hogy a járvány már húsvétkor is visszafogta a termékeladásokat, és ez várható szilveszterkor is.

Újévkor szünnap

Az áruházláncok szövetségének képviselője kitért arra is, hogy az év utolsó napján nincs külön szabályozás, de továbbra is szigorúan érvényben marad a 19 órai zárás kötelezettsége minden értékesítőhelyen. – Ez azt jelenti, hogy szilveszter napján este hétig legalább két napra előre kell bevásárolni. Az üzletek legközelebb január 2-án fogadhatnak látogatókat a rendes nyitva tartás szerint, természetesen a január 11-ig biztosan érvényben lévő zárórával – fűzte hozzá a szakértő.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.