Fel lehet tekerni a fűtést, biztos az ellátás

Az áram-, a gáz- és a távhőszolgáltatók is felkészültek a télre – igazolta az energiahivatal.

2020. 12. 01. 13:55
null
A tervdokumentáció elkészítéséhez is lehet majd segítséget igényelni Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogyasztók ellátása a fűtési időszakban biztosított, mivel a betárolási időszak végére a tárolókban több mint 6,4 milliárd köbméter földgáz állt rendelkezésre, az ősz utolsó napján, november 30-án pedig bő hatmilliárd. A villamosenergia- és a távhőszektor is felkészült a hidegebb hónapokra – tájékoztatott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

A villamosenergia-ipari rendszerirányító (Mavir), az ötven megawatt kapacitást meghaladó nagyerőművek, illetve a hálózati engedélyesek, vagyis az áramszolgáltatók téli időszakra való felkészüléséről az energiahivatal évente készít tájékoztatót az illetékes tárca számára. Az idei, az Innovációs és Technológiai Minisztérium részére küldött dokumentumban egyebek mellett azt is jelzik, hogy a villamosenergia-termelő létesítmények tervezett karbantartási munkáit menetrend szerint elvégezték, a Paksi Atomerőműben fennmaradt egyetlen karbantartás a terv szerint zajlik, a Mátrai Erőműben pedig előre hozott karbantartást végeztek.

Az erőművek rendelkeznek a tüzelőanyag-biztonsági készlettel, ellátásbiztonsági, kapacitáskiesési aggály a téli felkészülésben nem merült fel.

A pandémiás terveket aktualizálták a tavaszi tapasztalatok alapján, a járvány miatti intézkedések hatályban vannak.

Felkészültek a szolgáltatók

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Mavir vizsgálta a téli időszakban várható fogyasztói igényeket, a rendelkezésre álló erőművi teljesítményeket és az importenergia jellemzőit. Megállapította, hogy a régiós források rendelkezésre állása esetén

még szélsőségesen magas fogyasztói igény mellett is biztosítható a fogyasztók áramellátása.

A földgázipari rendszer-üzemeltetők és szolgáltatók a MEKH szabályozása és ellenőrzései alapján készülnek fel a télre, biztosítják az ellátást. Ennek részeként a hivatal meghatározza a lakossági fogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltató által a földgáztárolóban elhelyezendő földgáz mennyiségét. Az NKM ennek alapján – október eleji közlése szerint – 2,1 milliárd köbméter földgázt tároltatott be.

A hivatal felidézte azt is, hogy a fűtési szezon kezdete előtt a távhőszolgáltatók időben felkészítették a berendezéseket, és a hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően indították el a szolgáltatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.