Kalodába szorulhat a vevő, ha ömlesztett fát rendelt

Megdöbbent olvasónk jelentkezett a történetével, aki a napokban tűzifát rendelt volna a hagyományos, gázfűtéses rendszerű házában külön kialakított látványkandalló téli működtetéséhez, ezért a főváros környéki település vonzáskörzetében keresett olyan hirdetőt, aki vállalja a kiszállítást.

2020. 12. 21. 6:44
null
Az állami erdőgazdaságokban megbízhatóan szolgálják ki a vásárlót Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Három köbméter tüzelőanyagot rendeltem volna, kérdeztem a kereskedőt, hogy ha házhoz szállították, hogyan tudjuk lemérni az ömlesztett fát, hogy valóban ­megfelel-e a rendelt mennyiségnek. Először azt mondta, úgy, hogy kimegyek a telepre, végignézem, ahogy felvágják, majd a teherautóra helyezik a szállítmányt, majd otthon, miután kifizettem és lerakodták, egyesével a falhoz kell pakolni a darabokat egyszer egyméteres, ugyanolyan magas kupacban. Ha azt kitölti, akkor megvan az egy köbméternyi, 16-20 ezer forinton kínált alapmennyiség, és annak a háromszorosának is meg kell lennie – mesélt a hallottakról a tanácstalan fogyasztó.

Ha nem a nyilvántartásból választ fakereskedőt, könnyen pórul járhat a fogyasztó Fotó: Teknős Miklós

Mint mondta, telefonon megállapodtak, ám két nap múlva a faárus azzal hívta fel, hogy mégse tudják lebonyolítani az üzletet, mert egy rokona megbetegedett, de a következő héten megvalósulhat a tűzifabeszerzés. Csak akkor vált gyanússá a dolog, amikor másodszor is lemondta a találkozót a telephelyen, még mindig a rokonára hivatkozva – emlékezett olvasónk, akinek végül azt mondták a telefon másik végén, hogy ne az olcsóbb, de ömlesztve árult fát keresse, vegyen inkább kalodásat, ott biztosan megvan a kívánt köbméter, mert utólag nem tudja bizonyítani, hogy hol tűnt el a fa, ha netán kevesebbre jön ki a végeredmény.

Az állami erdőgazdaságokban megbízhatóan szolgálják ki a vásárlót
Fotó: Teknős Miklós

Minden évben slágertéma az ünnepek környékén, illetve még januárban is a tűzifaárusok trükközése, amikor a tisztességtelen eladók gyakran illegális fakitermelésből származó portékával vagy különböző kereskedői fogások alkalmazásával verik át a jóhiszemű fogyasztót.

A hatóságok gyakran figyelmeztetnek: fontos, hogy eleve körültekintően kell eljárni a tüzelőanyag megrendelésekor. Nem feltétlenül a hirdetőoldalak vagy a szórólapok alapján, esetleg ismerős ajánlására kell a fűtéspénzt elkölteni, jobb, ha a hivatalos jegyzékben szereplő kereskedővel kötünk üzletet.

Neppertrükkök

Leginkább az idősebbeket célozzák a csaló fanepperek Fotó: Balázs Attila/MTI

A dörzsölt fanepperek számos módszert alkalmaznak.

Tipikus eset például, amikor a hirdetésre jelentkezve a megrendelést egy kedves női hang nyugtázza, ami azt erősíti a vevőben, hogy jutányos üzletet köt. A szállítmány megérkeztekor viszont az olcsón kínált, jó minőségű, száraz tűzifa helyett a fizetendő mennyiségnél általában már látványra is gyanúsan kevés, más fajtájú vagy nemritkán nedves fa érkezik, ami csak lepakolás után derül ki, ám a fuvarosok azt állítják, ők csak szállítanak, nincs közük a termékhez, a vevő reklamáljon közvetlenül az eladónál, rosszabb esetben fenyegetően lépnek fel, amitől elmegy a vevő kedve a reklamációtól.

Pedig a megfelelő engedélyekkel rendelkező, jogkövető faárus a lerakodás előtt megmutatja a terméket, és engedi, hogy azt ellenőrzésként lemérje a fogyasztó, ám az ilyen átverésgyanús esetekben általában a vevő hiába fut a pénze után.

A Nébih azt tanácsolja: ha tömegre vásárolunk tűzifát, csak hitelesített mérlegen engedjük lemérni, és mérlegjegy vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessünk. Eleve olyan számlaképes értékesítőtől szabad vásárolni, aki hiteles szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót, hatósági nyilvántartási adatokat is felmutat.

Kevesebb törölt hirdetés

A hatályos rendelkezések értelmében Magyarországon csak olyan személy adhat fel tűzifahirdetést, aki szerepel a Nébih EUTR hatósági nyilvántartásában, azaz teljes mértékben azonosítható tagja a faanyag-kereskedelmi láncnak. A hivatal közölte: folyamatosan ellenőrzik a hirdetési újságokban és azok internetes felületein megjelenő tűzifahirdetéseket, és a lapkiadókkal szoros és eredményes kapcsolatot tartanak fenn.

Májustól átfogó célellenőrzést tartottak, amelynek során összesen 121 hirdető csaknem 180 tűzifahirdetését és a hirdetők tevékenységét teljes részletességgel vizsgálták.

Sokan egész évben spórolnak, hogy az év végén legyen elég tartalék egy szoba kifűtésére Fotó: Bach Máté

A Nébih megállapította, hogy sokat javult a fegyelem, mivel ezúttal csak hat jogsértő hirdetést kellett eltávolíttatni, míg tavaly a reklámok felét. A tapasztalatok alapján a hatóság 2021-ben kiemelt figyelmet fordít a szállítójegy nélkül végzett erdei faválaszték (tűzifa, hengeres vagy hasított faanyag, faapríték) kínálatának visszaszorítására.

Az EUTR hatóság az elmúlt három évben 3043 köbméter illegális eredetű faanyagot, zömében tűzifát kobzott el, melynek közérdekű célú, ingyenes átadására pályázatokat hirdetnek az önkormányzatoknak, a közhasznú szervezeteknek és az egyházaknak.

Befülled, ha letakarják

Tűzifa használata esetén a legfontosabb, hogy odafigyeljünk a nedvességtartalomra – tanácsolja az agrártárca Fűts okosan! kampánya. Eszerint az ideális, légszáraz tűzifa nedvességtartalma húsz százalék alatt van – a fele annyi hőt termelő nedves tűzifa égetése pazarló, és a légszennyezése is jóval nagyobb. Javasolt a hasított állapotban történő szárítás, ugyanis minél nagyobb felületen érintkezik levegővel a fa, annál gyorsabban megy végbe a száradási folyamat. A fát ideális esetben jól szellőző és esőtől védett helyen érdemes tárolni. Semmiképpen ne fóliázzuk le teljesen (az oldalakat hagyjuk szabadon), mert befülled és korhadni kezd – szól a szakértők tanácsa.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.