A hét végére befagyhat a Balaton

Remélhetőleg rövidesen a korcsolyázóktól, fakutyázóktól, jégvitorlásoktól is színes lesz a magyar tenger.

2021. 01. 13. 9:44
null
A befagyott tó – háttérben a Badacsonnyal. Nagyobb vásznon is érdemes bemutatni Fotó: Mosonyi Szabolcs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hártyásodik a Balaton, és ha eredményes lesz a tél első próbálkozása, a hét végére jégtakarót kap a tó. A csütörtökön betörő sarkvidéki hideg ugyan várhatóan gyorsan hizlalja majd a jeget, de ahhoz, hogy az alkalmas legyen korcsolyázásra, fakutyázásra, jégvitorlázásra, még várni kell. Ha tartós lesz a hét közepén berobbanó hideg, akkor naponta két centimétert kezd hízni a jég – tudtuk meg Horváth Ákos meteorológustól, a siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetőjétől.

Minden évben kijelölnek jégpályákat a tavon Fotó: Bach Máté

Mint azt megírtuk, a Covid–19 megakadályozta a Balaton egyik legnépszerűbb téli sportlétesítményének, a balatonlellei BL Yacht Club éjszaka is használható jégpályájának megnyitását, zárva van a siófoki jégkikötő, és elmaradt a szigligeti strandon a balatoni tél leglátványosabb eseményeként jegyzett újévi csobbanás is.

A Balaton-pártiaknak mindazonáltal nem kell tartani élményéhségtől az idei télen sem, hiszen a tó látványa önmagában is lenyűgöző. És remélhetőleg rövidesen a korcsolyázóktól, fakutyázóktól, jégvitorlásoktól is színes lesz majd a magyar tenger.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.