időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

A hét végére befagyhat a Balaton

Gulyás J. Attila
2021.01.13. 09:44
A hét végére befagyhat a Balaton

Hártyásodik a Balaton, és ha eredményes lesz a tél első próbálkozása, a hét végére jégtakarót kap a tó. A csütörtökön betörő sarkvidéki hideg ugyan várhatóan gyorsan hizlalja majd a jeget, de ahhoz, hogy az alkalmas legyen korcsolyázásra, fakutyázásra, jégvitorlázásra, még várni kell. Ha tartós lesz a hét közepén berobbanó hideg, akkor naponta két centimétert kezd hízni a jég – tudtuk meg Horváth Ákos meteorológustól, a siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetőjétől.

Minden évben kijelölnek jégpályákat a tavon Fotó: Bach Máté

Mint azt megírtuk, a Covid–19 megakadályozta a Balaton egyik legnépszerűbb téli sportlétesítményének, a balatonlellei BL Yacht Club éjszaka is használható jégpályájának megnyitását, zárva van a siófoki jégkikötő, és elmaradt a szigligeti strandon a balatoni tél leglátványosabb eseményeként jegyzett újévi csobbanás is.

A Balaton-pártiaknak mindazonáltal nem kell tartani élményéhségtől az idei télen sem, hiszen a tó látványa önmagában is lenyűgöző. És remélhetőleg rövidesen a korcsolyázóktól, fakutyázóktól, jégvitorlásoktól is színes lesz majd a magyar tenger.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.