A szakmai szervezetek tapasztalatai szerint a járvány ellenére továbbra is reneszánszát éli a házi disznóvágás.
Szeptemberben is jelentősen emelkedtek a reálbérek
A jelenlegi bérdinamika az év végéig fennmaradhat.
A szakmai szervezetek tapasztalatai szerint a járvány ellenére továbbra is reneszánszát éli a házi disznóvágás.
Az elmúlt években töretlenül nőtt a hagyományos húselőállítás népszerűsége.
Ennek oka részben a hagyományőrzés, részben pedig az, hogy jelentősen megugrott a hús ára, jellemzően az afrikai sertéspestisjárvány miatt.
A járványügyi szabályok miatt a húsfeldolgozás immár szűk családi körben zajlik. A korlátozások közvetlenül nem befolyásolják a disznóvágásokat, az általános szabályok szerint kell eljárni, vagyis legfeljebb tízfős program lehet a hurka- és kolbásztöltés.
Ez közvetett, de komoly változást jelent, mivel a járványt megelőzően már a nagyobb baráti társaságokban, sőt a céges rendezvényeken is egyre gyakrabban bukkant fel a programok között a disznóvágás.
A hús feldolgozása mellett közösségi élményt is jelent az általában egész napos, disznótoros vacsorával záródó esemény, amely most csak szűk családi körben engedélyezett.
A hagyományos sonka, kolbász, hurka vagy szalonna készítéséhez ma már általában nem háztájiban nevelt állatot vágnak. Szokássá vált, hogy a kereskedőtől vásárolt, vágásérett élő sertést, vagy a kereskedelmi forgalomban szintén beszerezhető hasított disznót dolgozzák fel.
A szükséges eszközök beszerzése egyszeri költséget jelent ugyan, de az otthoni vágás a feldolgozott hús mennyiségét tekintve komoly megtakarítást jelent a bolti beszerzéshez képest. Emellett
a disznóvágás előnyeként említik az egyedi, házias ízeket.
A veszélyekre is oda kell figyelni: érdemes a vágásra ítélt állat húsát bevizsgáltatni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a rosszul hőkezelt vagy nyers hús veszélyeire, így a súlyos ételmérgezés kockázatára hívja fel a figyelmet.
A hatóság iránymutatása szerint az akár súlyos lefolyású mérgezés lehetősége akkor zárható ki, ha a vágásra szánt állat egészséges és a vágás előtt koplaltatták.
Fontos, hogy a feldolgozásban részt vevők egészséges személyek legyenek, mivel betegen ők lehetnek a fertőzés forrásai. Azt javasolják, ne vegyen részt a disznóvágáson az, akinek hasmenése van, vagy a kezén valamilyen bőrbetegség alakult ki.
A jelenlegi bérdinamika az év végéig fennmaradhat.
Úgy tesznek, mintha mi sem történt volna.
Szijjártó Péter: az energiaellátás biztonsága a nemzetbiztonság része.
Forradalmi változtatások jönnek az ügyintézés területén.
Újabb helyszínről dobatta ki Magyar Péter a testőreivel a HírTV stábját
Nagy Feró komoly gyanúba keveredett + videó
Itt az újabb Andrei Mangra botrány! Egy boltban balhézott a táncos
Drámai bejelentést tett az ukrán tábornok: kitört a III. világháború
"Tudjátok, hányas a kabát..." - máris balhézik a Házasság első látásra új sztárja
Számos helyen akadtak el, csúsztak árokba járművek, kidőlt fák akadályozzák a közlekedést több úton
Gonosz volt a főispán?
A Veszprémnek hazai pályán sem okozott gondot a Plock legyőzése a kézi BL-ben
Máris megdőlt Mike Tyson rekordja, miután Lennox Lewis korábbi legyőzője 59 évesen ütötte ki ellenfelét
Háborúra készülnek Németországban?
Stumpf magára rántotta a gyűlölettől bűzlő, saját maga által főzött kotyvalékát
Megérkezett a hó, káosz az utakon + videó
A jelenlegi bérdinamika az év végéig fennmaradhat.
Úgy tesznek, mintha mi sem történt volna.
Szijjártó Péter: az energiaellátás biztonsága a nemzetbiztonság része.
Forradalmi változtatások jönnek az ügyintézés területén.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.