A szakmai szervezetek tapasztalatai szerint a járvány ellenére továbbra is reneszánszát éli a házi disznóvágás.
Nem akármilyen boltot tervez nyitni idehaza ez az üzletlánc
Innováció.
A szakmai szervezetek tapasztalatai szerint a járvány ellenére továbbra is reneszánszát éli a házi disznóvágás.
Az elmúlt években töretlenül nőtt a hagyományos húselőállítás népszerűsége.
Ennek oka részben a hagyományőrzés, részben pedig az, hogy jelentősen megugrott a hús ára, jellemzően az afrikai sertéspestisjárvány miatt.
A járványügyi szabályok miatt a húsfeldolgozás immár szűk családi körben zajlik. A korlátozások közvetlenül nem befolyásolják a disznóvágásokat, az általános szabályok szerint kell eljárni, vagyis legfeljebb tízfős program lehet a hurka- és kolbásztöltés.
Ez közvetett, de komoly változást jelent, mivel a járványt megelőzően már a nagyobb baráti társaságokban, sőt a céges rendezvényeken is egyre gyakrabban bukkant fel a programok között a disznóvágás.
A hús feldolgozása mellett közösségi élményt is jelent az általában egész napos, disznótoros vacsorával záródó esemény, amely most csak szűk családi körben engedélyezett.
A hagyományos sonka, kolbász, hurka vagy szalonna készítéséhez ma már általában nem háztájiban nevelt állatot vágnak. Szokássá vált, hogy a kereskedőtől vásárolt, vágásérett élő sertést, vagy a kereskedelmi forgalomban szintén beszerezhető hasított disznót dolgozzák fel.
A szükséges eszközök beszerzése egyszeri költséget jelent ugyan, de az otthoni vágás a feldolgozott hús mennyiségét tekintve komoly megtakarítást jelent a bolti beszerzéshez képest. Emellett
a disznóvágás előnyeként említik az egyedi, házias ízeket.
A veszélyekre is oda kell figyelni: érdemes a vágásra ítélt állat húsát bevizsgáltatni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a rosszul hőkezelt vagy nyers hús veszélyeire, így a súlyos ételmérgezés kockázatára hívja fel a figyelmet.
A hatóság iránymutatása szerint az akár súlyos lefolyású mérgezés lehetősége akkor zárható ki, ha a vágásra szánt állat egészséges és a vágás előtt koplaltatták.
Fontos, hogy a feldolgozásban részt vevők egészséges személyek legyenek, mivel betegen ők lehetnek a fertőzés forrásai. Azt javasolják, ne vegyen részt a disznóvágáson az, akinek hasmenése van, vagy a kezén valamilyen bőrbetegség alakult ki.
Innováció.
Továbbra is ki kell állnunk a magyar gazdák és az európai élelmiszer-termelés megőrzése mellett – húzta alá a miniszter.
Mutatjuk, melyek a legjobban fizető diplomák.
Elárulta a jó hírt a miniszterelnök.
Majka durván nekiment Trumpnak, visszaböfögte a baloldali mainstream véleményét
Felháborító jelenet játszódott le az ATV stúdiójában
Kulcsár Edina megszólalt kislánya betegségéről
Hol vannak az orvosok?
Újabb legenda távozott: elhunyt a népszerű zenekar tagja
Német autóipar: a helyzet rosszabb, mint hitték – még több embert bocsátana el a Continental
Hobo dermesztő interjúban sózott oda Gyurcsánynak és az őt felkérdező libsiknek
Férfi kézilabda-vb: meglepő eredmény a magyaroknak fontos meccsen
Itt a bejelentés: komoly pénz áll a házhoz
Világnemzet vagyunk: mutatjuk Donald Trump magyar felmenőit
Van bruttó egymillió feletti diplomás kezdőbér is
Willi Orbán összecsapott Gyökeressel, rajtavesztett, de a Lipcse most nem szégyenült meg
Innováció.
Továbbra is ki kell állnunk a magyar gazdák és az európai élelmiszer-termelés megőrzése mellett – húzta alá a miniszter.
Mutatjuk, melyek a legjobban fizető diplomák.
Elárulta a jó hírt a miniszterelnök.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.