Magyar fejlesztésű élelmiszeripari innováció gyártása kapott zöld utat, így hamarosan mindenkinek beszerezhető lesz a zöldségekből készült szalámi – olvasható a fejlesztésben együttműködő Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. közös közleményében.
A SALAdMI névre keresztelt termék külsőre úgy néz ki, mint a hagyományos szalámi, íze és illata viszont a receptúrában szereplő zöldségekéhez hasonlít.

Fotó: MTI/Rosta Tibor
A terméket kezdetben kétféle ízesítésben lehet megvásárolni. A piros paradicsomot és kaliforniai paprikát, a zöld pedig kellemesen fűszerezett spenótot, brokkolit és cukorborsót tartalmaz majd.
A zöldségszalámi magában is fogyasztható, s mivel a szabadalom a gyártástechnológiára vonatkozik, az ízesítéseknek csak a fantázia szabhat határt – emeli ki a közlemény.
Csurka Tamás termékfejlesztő az új fejlesztésről azt hangsúlyozta, hogy a zöldség jövőjét látja benne, így
nem az a cél, hogy az igazi húsra hasonlítson, és nem annak növényi fehérje alapú kiváltását, helyettesítését szolgálja.
Egyszerre kényelmi termék azoknak a zöldségkedvelőknek, akik rendkívül sűrű időbeosztással élnek. Az élelmiszermentés révén pedig
kiváló eszköze a fenntarthatóságnak is, mivel a gyártásához a mérethibás, a kereskedelmi forgalomban a külső jegyei miatt nem eladható zöldség is felhasználható.
Előnye, hogy a húsfogyasztók egészségesebbé tehetik vele például a szendvicsüket, ezzel többeket segít az egészséges táplálkozásban.