időjárás 23°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Nem jó hír, hogy több a készpénz

Magyar Nemzet
2021.01.29. 18:53
Nem jó hír, hogy több a készpénz

Az elmúlt években bevezetett megoldások már a készpénzmentesebb gazdasági célok megvalósításának irányába mutatnak, a világjárvány hatásaként a készpénzállomány mégis folyamatosan növekedett 2020-ban: az utolsó negyedévre már átlépte a 7,33 ezer milliárd forintot. A folyamat éves összevetésben 10,4 százalékos emelkedést mutat és csaknem 68 százalékkal haladja meg az öt évvel korábban rögzített adatokat – derül ki a Money.hu legfrissebb, a hivatalos jegybanki adatokat feldolgozó összeállításából.

A növekedés hátterében nem csupán a készpénzhasználat áll, hanem a készpénzben lévő megtakarítások mértékének is fontos szerepe van.

Ezen folyamat visszaszorítása minden gazdasági szereplő és háztartás együttes érdeke, hiszen a készpénz kibocsátásának költsége nemzetgazdasági szinten majdnem eléri a százmilliárd forintot.

Jelentős összegnél is meg kell felelni az előírásoknak
Fotó: Havran Zoltán

A készpénz használatának visszaszorításában az ATM-eknek is fontos szerep jut. A belföldi berendezésekből a múlt év első kilenc hónapjában több mint 68 milliószor vettek fel készpénzt, ami 13 százalékos csökkenést jelent az előző év és 2015 azonos időszakához képest is – olvasható az összeállításban. Ha a felvett összeget nézzük, az meghaladta az 5900 milliárd forintot, amely éves szinten ötszázalékos, 2015 azonos időszakával összehasonlítva viszont 19 százalékos emelkedést jelent.

A csökkenésben kiemelkedő szerepe volt a világjárványnak, ugyanis a fertőzésveszély elkerülése érdekében és a bankkártyás fizetés lehetőségére való felhívások miatt a lakosság sokkal kevesebb alkalommal vett fel készpénzt a bankautomatákból. Érdekes, hogy ezzel párhuzamosan és látványosan megnőtt az automatás befizetések száma. A 2015-ös év adatait tekintve 1055 százalékos növekedés figyelhető meg, míg a tavalyi év januárjától szeptemberéig több mint 5,4 millió alkalommal fizettek be pénzt az automatákba az emberek. Az utóbbi, kiugróan magas növekedésben nagy szerepe van annak, hogy 2015-ben még jóval kevesebb olyan ATM volt a magyarországi hálózatban, amelyek alkalmasak voltak készpénzbefizetésre.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.