Újra repül a Max 737, a keskeny törzsű gyilkos

Az amerikai légitársaságok alig várják, hogy bevessék az új gépeket, az áldozatok hozzátartozói nem bíznak a Boeing járművében.

2021. 01. 04. 15:25
An employee works near a Boeing 737 Max aircraft at Boeing's 737 Max production facility in Renton
An employee works near a Boeing 737 Max aircraft at Boeing's 737 Max production facility in Renton, Washington, U.S. December 16, 2019. REUTERS/Lindsey Wasson - RC2OWD9X590N Fotó: Lindsey Wasson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óév utolsó napjaiban tért vissza az Egyesült Államok menetrend szerinti légi közlekedésébe a Boeing 737 Max – olvasható a CNN.com híroldalán. A korábban rendkívül népszerű keskeny törzsű típus repülését azután tiltották meg az USA-ban, majd világszerte, hogy 2019 márciusában egymást követően két gépe szenvedett balesetet, összesen csaknem háromszázötven halálos áldozattal, s mint utólag kiderült, nem a pilóták hibájából.

Már nem sokáig kell parkolniuk az új gépeknek Rentonban, a Boeing gyárában. A 737 Max típusú gépek felszállási engedélyt kaptak
Fotó: Reuters

A módosítások után ismét engedélyezett típus első képviselője a Miami nemzetközi repülőtérről szállt fel december 29-én. Az American Airlines (AAL) kezdetben egyetlen útvonalon veti be a Maxeket: Miami és New York LaGuardia repülőtér között. Az első felszállás előtt az AAL munkatársai azt mondták, hogy

a légitársaságnak hamarosan 34 Max gépe lesz szolgálatban, és jelenleg is ezernégyszáz pilótát képeznek.

A repülőgép indulásra kész – mondta az újságíróknak Robert Isom, a légitársaság elnöke. Szerinte a Max jobb és kényelmesebb, mint a korábbi 737-esek, ráadásul sokkal hatékonyabb, zöldebb. Ez egy új gép, amelynek repülnie kell, a korszerűtlenebbeket pedig le kell állítani – szögezte le Isom. Nem mindenki ilyen bizakodó azonban a típussal kapcsolatban. A 2019-ben történt két baleset áldozatainak családtagjai arra kérik a légi utasokat, hogy kerüljék el a Maxeket.

Zipporah Kuria, akinek az apja az Ethiopian Airlines 302-es járatán utazott, azt mondta, hogy aki Max gépre vesz jegyet, jobb, ha tudja, hogy az one way ticket, azaz nem lesz visszatérés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.