Csak a business jetekre összpontosít a Bombardier

Eladta a vasúti üzletágát, és nagy repülőket sem gyárt tovább a kanadai cég.

Magyar Nemzet
2021. 02. 01. 19:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejezte tervezett átalakítását a Bombardier, miután lezárta vasútgyártó üzletágának értékesítését a francia Alstomnak. A montreali székhelyű társaság eladásból származó tiszta jövedelme körülbelül 3,6 milliárd dollárra rúg, szemben a korábbi négymilliárd dolláros becsléssel – közölte a vállalat. – Ezzel a tranzakcióval a Bombardier egy új fejezetet kezd, amelyben kizárólag az üzleti repülőgépek tervezésére, építésére és szervizelésére összpontosít – mondta a Flightglobal.com kérdésére Éric Martel vezérigazgató. A tranzakcióból származó bevételeket arra használják, hogy kifizessék az adósságaikat, amely 10,1 milliárd dollárt tesz ki.

Lezárult egy fejezet a Bombardier életében
Fotó: MTI/Balaton József

A társaság jelentős pénzeket ölt korábban a CSeries nevű, keskeny törzsű regionális utasszállító repülőgéptípus fejlesztésébe. Az Airbus 2018-ban ingyen szerezte meg a pénzügyi nehézségekkel küzdő program többségi tulajdonát, átnevezve azt A220-ra. A Bombardier eredetileg megtartotta az A220 program 34 százalékos részét, de azóta megszabadult tőle az Airbus és a quebeci kormány javára. A Bombardier korábban eladta a CRJ regionális sugárhajtású fejlesztését a Mitsubishi Heavy Industriesnak 550 millió dollárért.

A francia Alstom, a TGV vonatok gyártója tavaly szeptemberben jelentette be, hogy hivatalosan is aláírta a szerződést a Bombardier vasútijármű-gyártó cégének megvásárlásáról. A tranzakció végleges lezárása a közeljövőben várható. Az unió versenyjogi vizsgálata nem talált kizáró okot, ezért engedélyezte a fúziót, miközben korábban megtiltották a német Siemens és az Alstom fúzióját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.