Elmúlt a tömeges vagyonvizsgálatok nyomasztó időszaka

Adóemelés helyett adócsökkentés és hatósági segítség – Varga Mihály összehasonlította a balliberális idők és a jelen adópolitikáját.

Jakubász
2021. 02. 18. 10:28
null
NAV EÁKER, ellenőrzés, adóhivatal, autópálya, szállítmányozás, fuvar, kamion
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pusztítóbb volt a koronavírus miatt kialakult krízis, mint az 1929-es világválság – ezzel kezdte a pénzügyminiszter a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online megtartott évértékelőjén elmondott beszédét.

Varga Mihály felidézte: a válság idehaza is visszaesést hozott, ugyanakkor a kormány nem adóemelésekkel kezelte a helyzetet, hanem adócsökkentéssel, támogatásokkal és beruházásösztönzéssel.

Gyors döntéseket kellett hozni, de ahhoz, hogy ezek sikeresek legyenek, jól működő állami szervezetekre volt szükség. – Az adóhivatal jól teljesített, a hatóság kiállta a válságtesztet – fogalmazott a tárcavezető. – Köszönet ezért a NAV munkatársainak – fűzte hozzá.

Varga Mihály áttekintette az adórendszer átalakulásának elmúlt tíz éves folyamatát is. A jövedelmet terhelő adókból 38,5 százalékpontot faragott le a kabinet, a munkáltatók adóterhe 27-ről 15,5 százalékra csökkent, a társasági adó mértéke pedig 19 helyett 9 százalékra változott – utóbbi a legalacsonyabb az egész Európai Unióban. Eközben a gyermekkedvezményekre fordított összeg igencsak megnőtt: 2010-ben csupán 12 milliárd forintot fordított erre a célra az állam, idén viszont a summa már elérheti a 380 milliárdot. A tárcavezető kiemelte azt is, hogy a lakásáfa csökkentése 110 milliárdot hagyhat a lakosságnál.

Varga Mihály fotó: Teknős Miklós

– Tíz év alatt átalakult a hatóság is – jegyezte meg a miniszter, utalva arra, hogy NAV éppen tíz esztendeje jött létre az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, valamint a Vám- és pénzügyőrség összevonása után. Felidézte:

tíz évvel ez előtt a tömegesen végzett vagyonosodási vizsgálatok miatt volt hangos a sajtó, mostanában viszont az adóhivatali szolgáltatások bemutatásáról szól a legtöbb hatósággal kapcsolatos hír.

Varga Mihály úgy fogalmazott: néhány éven belül a NAV lehet az EU legversenyképesebb adóhivatal.

Értékelte az elmúlt időszakot a hatóság vezetője is. Sors László államtitkár sok más mellett arról beszélt, hogy tavaly 15 813 milliárd forintnyi közteher folyt be a hatósághoz, idén pedig 17 ezer milliárd forint beszedése a cél. Mint közölte, az ellenőrzések fókuszában most az eleketronikus kereskedelem áll majd, és nagyobb hangsúlyt fektetnek a nemzetközi információcserében rejlő lehetőségek kihasználására. Sors László beszélt arról is, hogy a brexit hatásaira a magyar adóhivatalnak is figyelnie kell:

az idén 18 ezer vámeljárást végezett el a hatóság, uniós kiválása után Nagy-Britanniát ugyanis immár harmadik országnak kellett tekinteni.

A NAV előtt álló feladatokról szólva kiemelte, hogy tovább kell fejleszteni az online számlarendszert. A szisztéma tökéletesítése már csak azért is fontos, mert ez adja az alapot az idén debütáló elektronikus áfa-rendszerhez. Jó tudni, hogy a hivatal ugyan nem készíti el a cégek bevallását, de ajánlatot készít a számukra ezügyben. Sors László közlése szerint a rendszer már készen áll a tesztelésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.