időjárás 2°C Elza 2023. december 1.
logo

Kína lett az EU legnagyobb kereskedelmi partnere

Fellegi Tamás Péter
2021.02.18. 06:30
Kína lett az EU legnagyobb kereskedelmi partnere

Kína hosszú ideje döntő szerepet játszik az európai kereskedelemben, tavaly azonban az első helyre került, miután az USA–EU közti forgalom visszaesett. Kína megúszta gazdasági visszaesés nélkül a tavalyi évet, így az európai áruk iránti kereslete megnövekedett.

Miután az elmúlt évtizedekben Kína a világ előállító üzeme lett, a fejlett országok importján belül döntő lett az ázsiai ország termékeinek hányada. Ez természetesen az öreg kontinens legtöbb országában hasonlóan alakult, így az Európai Unió esetében is, azonban 2019-ig az Amerikai Egyesült Államokkal nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolított a közösség, mint Kínával. Tavaly ez megváltozott:

Kína immár az első helyre került az EU kereskedelmi partnerei között, 709 milliárd dolláros forgalommal, míg az EU és az USA közötti kereskedelem értéke 671 milliárd dollár volt.

Kína gazdasága ugyan visszaesett a tavalyi első negyedévben a járvány miatt, azonban utána gyorsan helyreállt, a járvány a hatalmas országban szinte egyedülálló módon visszaszorult. Így nem csak, hogy felfutott a fertőzés előtti szintre a kínai termelés és export, de megnövekedett a kínai importigény is, köszönhetően az erős belföldi fogyasztásnak, és ez nem kis részben az európai áruk felé irányult. A kínai gazdaság növekedni tudott tavaly, egyedüliként a világ nagy gazdaságai közül, és a kereslet leginkább az európai autók és luxustermékek iránt ugrott meg. Az Európába irányuló kínai exportot pedig az orvosi felszerelések és az elektronikai termékek iránti kereslet növelte.

Bővült az európai áruk iránti kereslet
Fotó: Wang Jianmin / Xinhua

Az Eurostat adatai szerint a Kínából származó európai import 5,6 százalékkal, az oda irányuló export 2,2 százalékkal haladta meg az előző évit 2020-ban. A Kína által januárban közzétett előzetes adatok is alátámasztják ezt: összességében 5,3 százalékos kereskedelmi bővülésről számoltak be. Miután az ázsiai ország kivitele jobban nőtt az EU irányába, mint behozatala, kereskedelmi deficitje is emelkedett az EU felé, 199 dollárról 219 milliárd dollárra.

Ami az Egyesült Államokkal való kereskedelmet illeti, az onnan származó EU-import

13,2 százalékkal, az oda irányuló export 8,2 százalékkal esett vissza a tavalyi évben.

A járványon kívül ennek oka volt az is, hogy Donald Trump az Európai Uniót is bevonta a vámháborúba, még ha sokkal kisebb mértékben is, mint Kínát. Egyes termékeknél, mint az acél, a francia konyak vagy a Harley-Davidson motorok, a vámok növekedése vetette vissza a forgalmat. Az USA és az EU közötti kereskedelmi értéke 2020-ban 746-ról 671 milliárd dollárra esett vissza.

Ami a jövőt illeti, kérdés, hogy Joe Biden kereskedelmi politikája enyhülést hoz-e az európai irányban, ezzel fellendítve újra a forgalmat. Az EU és Kína közötti kereskedelem elősegítése politikai szinten is zajlik: a nemrég kötött, ratifikálásra váró egyezmény szerint javulnának az európai cégek kínai piaci belépésének feltételei.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.