Lassú év jöhet a palaolajpiacon

A hordónkénti hatvan dollár feletti ár kedvez az olajpiaci szereplőknek, de az USA termelése várhatóan mégsem éri el a járvány előtti szintet az idén. Kérdés, hogy a palaolajat felhozó cégek kapnak-e az alkalmon, és felpörgetik-e a termelést most, hogy a drágább eljárás is könnyebben megtérül.

2021. 02. 24. 7:28
The flow of drilling mud is seen in a container while an oilfield worker works on a drilling rig at an oil well operated by Venezuela's state oil company PDVSA, in the oil rich Orinoco belt, near Cabrutica at the state of Anzoategui
The flow of drilling mud is seen in a container while an oilfield worker works on a drilling rig at an oil well operated by Venezuela's state oil company PDVSA, in the oil rich Orinoco belt, near Cabrutica at the state of Anzoategui April 16, 2015. Venezuela has launched talks this month on a novel plan to blend the country's heavy crude with light oil from other OPEC allies, seeking to create a new variety that can compete against swelling U.S. and Canadian supplies. The proposal, which would expand on a pilot scheme involving Algerian oil last year, envisions supplying refineries built for medium-grade crudes rather than the light oil that has become plentiful as a result of the North American shale boom, said the head of state oil company PDVSA, Eulogio del Pino. Picture taken on April 16, 2015. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins - GF10000065712 Fotó: Carlos Garcia Rawlins Forrás: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem az észak-amerikai olajvállalatok, sem a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) nem úgy látja, hogy lendületesen pattanna vissza az idén a Covid okozta mélypontról a palaolaj-termelés. A vállalatok a nyersanyag árának emelkedése ellenére befagyasztották a termelést, ez pedig kedvezhet az OPEC-nek és szövetségeseinek a piac stabilizálásában.

A szervezet nemrégiben közzétett becslése szerint a tavalyinál napi 140 ezer hordóval kevesebb, 7,16 millió hordó palaolajat hozhatnak fel az Amerikai Egyesült Államokban – írta a Reuters, hozzátéve, hogy az előrejelzés még a Texast elborító hó megérkezte előtt született. Ez azért lényeges, mert ebben az államban termelik ki az amerikai olaj negyven százalékát, de az időjárás miatt most több kutat le kellett állítani.

Nem egészen tiszta a nem hagyományos olajtermelés 2021-es jövőképe
Fotó: Reuters/Carlos Garcia Rawlins

Noha már több olajvállalat is felpörgette a fúrásait, a kitermelést nem tervezik növelni, mivel a tavaly elszenvedett veszteségeket kompenzálniuk kell és a részvényeseiknek is szeretnének fizetni. A palaolaj-termelők azt is látják, hogy ha növelnék a kitermelést, akkor gyorsan találkozna a globális felhozatal az OPEC kvótájával. Ez pedig nem érdeke a vállalatoknak, hiszen a túltermelés ismét árcsökkenéshez vezethet. Márpedig az olaj jegyzésára az elmúlt hetekben szépen emelkedett, bőven a hordónkénti hatvan dolláros lélektani határ felett alakul a WTI és a Brent is.

Nagyjából ez az árszint az OPEC célja, mert ez biztosítja, hogy az olajszektor bármely kitermelési módja nyereséggel működjön.

Ám egyik palaolajcég vezetője szerint a kedvező ár csak néhány kisebb vállalatot sarkall majd a termelés növelésére, az USA összes kibocsátása legfeljebb egy százalékkal nőhet az idén.

Ennek ellentmond a J. P. Morgan egyik elemzőjének véleménye, aki a napokban úgy fogalmazott, hogy az emelkedő olajárak a palaolaj-termelés gyors helyreállásához vezethetnek. A bank szerint amíg a vállalatoknak elegendő megkezdett készletük van, addig bármikor egyszerűen növelhetik a felhozatalt kis ráfordítással.

Olvasható olyan vélemény is, amely szerint az amerikai olajtermelés ugyan nem tér vissza egyhamar a járvány előtti szintre, a palaolaj-szektor mégis okozhat még kellemetlenségeket az OPEC-nek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.