Ugrásra készen várják a cégek az európai uniós pályázatokat

Minden eddiginél több uniós forrással gazdálkodhat Magyarország ebben az európai uniós ciklusban. Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója szerint a pénz hatékony felhasználásával bővülhet a nemzetközi szinten is versenyképes hazai cégek köre.

Sós Natália
2021. 02. 15. 6:55
null
Székesfehérvár, 2019. április 11. Szakemberek dolgoznak a Videoton Electronic Assembly Services Kft. újonnan átadott elektronikai szerelőcsarnokában Székesfehérváron 2019. április 11-én. A Videoton több mint 8 milliárd forintos beruházással bővítette székesfehérvári gyárát. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt évben elfogadott 2021 és 2027 közötti uniós költségvetés és a felzárkóztatási alap összesen ötvenmilliárd euró (17,5 ezer milliárd forint) támogatást nyújt hazánknak. A minden eddiginél nagyobb összeg sikeres felhasználása esetén Magyarország hazai tulajdonú vállalkozásai és ezáltal a gazdaság is jelentősen megerősödhet. Bővülhet azon cégek köre, melyek kilépnek a nemzetközi porondra.

– A kormány a koronavírus-járvány okozta váratlan körülmények miatt célul tűzte ki, hogy

hazánk képes legyen úgy beindítani és mozgatni gazdaságát, hogy minimalizálja a külföldről beérkező importot a saját termelési kapacitásának bővítésével, és növelje Magyarország nemzetközi szintű versenyképességét

– mondta lapunknak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. Jelezte: ezt az újonnan szerveződő gazdasági struktúrát támogatja majd a kormány a Brüsszeltől lehívható és a hazai költségvetésből rendelkezésre álló forrásokkal.

Az újranyitást követően a nyáron ismét munkaerőhiánnyal szembesülhetnek egyes szektorok
Fotó: Éberling András

A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról, hogy a tagországok már az idei év elején hozzáférhetnek az Európai Unió nyújtotta támogatáshoz, amellyel a gazdaságukat fellendítő pályázatok elérhetővé válnak. A magyar kormány társadalmi egyeztetés formájában igyekszik felmérni a támogatásra igényt tartó vállalkozások észrevételeit, amelyeket az érdeklődők a Pályázat.gov.hu oldalon jelezhetnek. Essősy Zsombor szerint a vállalkozások már nagyon várják, hogy az új hétéves költségvetési terv első gazdasági jellegű pályázatai megjelenjenek.

Az elmúlt időszakban ugyan megsokszorozódtak a kapacitásbővítést és technológiai fejlődést célzó beruházások, ez a tendencia a pályázatok megjelenésével tovább erősödhet.

A MAPI vezérigazgatója hozzátette, hogy a mihamarabbi, még március havi kiírás kedvező lenne, hiszen további hasonló mértékű fejlesztés mellett hazánk újra lökést adhat a foglalkoztatásnak. Olyannyira, hogy a nyári időszakban akár újra szembesülni kellene a munkaerőhiánnyal. A gazdaságban viszont az eddiginél is több munkavállalót foglalkoztatva tovább erősödhetnek a munkaalapú társadalom kialakításában elért eredmények.

Az újabb és újabb, uniós pénzből finanszírozott beruházások fellendítik a gazdaságot
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Megírtuk, a kormány elkészítette a gazdaság-újraindítási akciótervét. Ez kilenc pontot foglal magába: demográfia és köznevelés, az egyetemek megújítása, a települések és régiók felzárkóztatása, a vízgazdálkodás, a fenntartható zöldközlekedés, az energetika, a körforgásos gazdaság kialakítása, a digitalizáció, valamint az egészségügy területe. Hatalmas forrás áll majd rendelkezésre, melyekből a vállalkozások is bőven kivehetik a részüket. Ha sikerült az oltással visszaszorítani a járványt, akkor jó ütemben vehet ismét lendületet a magyar gazdasági növekedés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.