Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Jókora visszaesést regisztráltak a januári vendégforgalomban

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó járványvédelmi intézkedések hatására januárban 89,8 százalékkal  csökkent a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva – közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Magyar Nemzet
2021. 03. 18. 9:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban 89,8 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva a beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó járványvédelmi intézkedések hatására – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adataiból.

Az év első hónapjában jókora visszaesést regisztráltak mind a belföldi, mind a külföldi vendégforgalomban
Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Idén januárban az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma 91, a vendégéjszakáké 86 százalékkal csökkent. A vendégszám 36 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 115 ezer volt. Az éjszakák 62 százalékát szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 89 százalékos volt. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken az előző év januári forgalom mintegy harmada (35, illetve 34 százaléka) jelentkezett. A visszaesés a balatoni turisztikai régiót érintette leginkább.

A külföldi vendégek száma 95, a vendégéjszakáké 94 százalékkal esett vissza. A szálláshelyekre érkezett 18 ezer vendég 59 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, ennek ellenére az ott eltöltött éjszakák száma 5,8 százalékkal csökkent 2020 januárjához képest. A legnagyobb mértékű (99, illetve 97 százalékos) csökkenés a Balatoni turisztikai régióban, illetve Budapesten történt. Januárban az összes bruttó árbevétel folyó áron 91 százalékkal (3,2 milliárd forintra) esett vissza. A hónap során 1247 kereskedelmi szálláshely, köztük 474 szálloda és 558 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Elemző: az uniós turizmus helyreállása a nyár végétől indulhat

A turizmus újraindulásának időpontját lehetetlen megmondani, teljes mértékben a járvány terjedésétől, valamint az átoltottság előre haladásától függ, a második negyedév elejéig szinte kizártnak tűnik a korlátozások enyhítése – kommentálta a KSH adatait Suppan Gergely. A Takarékbank vezető elemzője szerint amennyiben a legveszélyeztetettebb csoportokat sikerül átoltani, korlátozott enyhítések elképzelhetők, amit legkorábban a második negyedév közepére várunk, a turizmus újraindításához átmenetileg szükség lehet az oltási igazolásokra is. Tömeges oltásokra a második negyedév végén számítunk, így talán a harmadik negyedév során megszűnhetnek a korlátozások – tette hozzá. A vártnál lassabb európai oltási kampány miatt az uniós turizmus újraindulásához szükség lesz a már tervezett vakcina útlevélre is, így az uniós turizmus helyreállása a nyár végétől indulhat. Az Európai Bizottság a tagállamokra hagyhatja a döntési jogot, hogy milyen vakcinát fogadnak el, azonban a turizmusra épülű déli országok feltehetően bármilyen oltást el fognak fogadni, amit már Görögország be is jelentett. Kérdés, hogy a korlátozások megszűnése után milyen gyorsanindulhat újra a turizmus az esetleges óvatosabb magatartás miatt, azonban feltehetően gyorsan élénkülhet, mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt év során, így rengetegen pótolhatják elmaradt utazásaikat, nyaralásukat. Nem kizárt az sem, hogy a korlátozások feloldásával eufória lesz, az emberek örülni fognak, hogy végre kimozdulhatnak. Kérdés az is, hogy az üzleti turizmus milyen gyorsan áll talpra, megtartják-e az elmaradt konferenciákat, kiállításokart, vásárokat, de erre is kifejezett igény lesz. Szintén kérdés, hogy megtartják-e az elmaradt fesztiválokat és más szabadidős rendezvényeket, noha óriási igény lenne rá – vélekedett Suppan Gergely.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.