Már majdnem minden ötödik lakásvásárlásnál jelen van a csok

A lakásvásárlások körében egyre növekvő arányban, a friss adatok szerint minden ötödik-hatodik adásvételnél szerepet játszik a csok. A vissza nem térítendő támogatás és annak kistelepülési változata, a falusi csok eddig mintegy 180 ezer családnak segített a saját otthonhoz jutásban.

2021. 03. 16. 17:02
null
Eddig már 180 ezer család jutott saját otthonhoz az állami milliók segítségével Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több mint 163 ezer család igényelte a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), a kistelepüléseken elérhető falusi csokot pedig 2019 júliusa óta 17 ezernél is több család kérelmezte – derült ki Zsigó Róbertnek, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkárának minapi írásbeli válaszából. – Ez azt jelenti, hogy átlagosan

minden ötödik-hatodik lakástranzakciónál és saját célú lakásépítésnél igénybe vették a csokot,

ami mutatja, hogy a támogatás bevezetése jelentős és egyre növekvő arányban támogatja a magyar családok saját otthonhoz jutását – fogalmazott Zsigó Róbert. Az államtitkár Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) Akik rászorulók, már ne is számítsanak semmilyen otthonteremtési, lakhatási támogatásra ettől a kormánytól? címmel feltett kérdésére válaszul arra is rámutatott, hogy a csok minden tizedik kedvezményezettje egyszülős család, azaz

a program kezdete óta 18 ezer, a gyermekét egyedül nevelő szülő otthonteremtését támogatták az állami milliók.

Eddig már 180 ezer család jutott saját otthonhoz a csok segítségével
Fotó: Havran Zoltán

– Minden idők legnagyobb otthonteremtési programjának megvalósításával azt szeretnénk elérni, hogy a gyermeket vállaló és nevelő magyar családok minél könnyebben jussanak saját otthonhoz. A cél, hogy valamennyi élethelyzetben segítséget nyújtsunk – fejtette ki Zsigó Róbert. A csokkal vásárolt ingatlan esetében nem kell visszterhes vagyonszerzési illetéket fizetni, mérséklődtek a közjegyzői díjak, 27-ről öt százalékra csökkent az újonnan vásárolt vagy épített lakások áfája, a csokkal vásárló családoknak pedig ezt az ötszázaléknyi forgalmi adót is elengedik, támogatják a többgenerációs otthonteremtést a meglévő családi ház tetőterének beépítésével – sorolta az államtitkár, hozzátéve, hogy az otthonfelújítási támogatással a lakások korszerűsítését segítik.

Akiknek nincs kellő önerejük a felújítási munkálatok megelőlegezésére, kedvezményes kölcsönnel élhetnek.

– Kijelenthető, hogy 11 éve nem épült annyi lakás Magyarországon, mint 2020-ban, tehát az otthonteremtési támogatások az építőiparnak is lendületet adtak, ezzel segítve a meglévő munkahelyek megtartását és új munkahelyek teremtését – fogalmazott Zsigó Róbert.

Az otthonteremtési program elsődleges, demográfiai céljáról Novák Katalin a múlt héten beszélt a Világgazdaságnak adott interjújában.

Összesen 83 ezer gyermek megszületését vállalták a családok a csok felvételéhez kötődően,

ami nagyon jó hír. Mint ahogy az is, hogy egyelőre nem látszik, hogy a vállalások döntő része ne teljesülne – fogalmazott a miniszter. Arról is szólt, hogy ott, ahol már megszületett a gyermek,

egyik családtámogatási kedvezmény esetében sem tesznek különbséget a házasok, az élettársi kapcsolatban élők, az egyedülálló szülők vagy épp a mozaikcsaládok között,

ők mind igénylők lehetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.