Robbanás előtt a magyar gazdaság

Nem könnyíti meg az elemzők dolgát a koronavírus-járvány, amely több bizonytalansági tényezővel nehezíti az előrejelzéseket. Ezzel együtt a becsléseknél inkább felfelé mutatnak a kockázatok. Azaz: annál is nagyobb lehet a gazdasági növekedés, mint amit most várnak. Természetesen ez akkor igaz, ha sikerült megfékezni a járványt és véget lehet vetni a lezárásoknak.

2021. 03. 30. 5:50
Világszínvonalú a magyarországon gyártott mezőgazdasági eszközök minősége Fotó: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány és a kényszerű korlátozó intézkedések a gazdasági elemzőket is próbára teszik. Ilyen körülmények között jóval nehezebb megbecsülni, hogy mi várható a közelebbi, illetve a távolabbi jövőben. Az azonban biztosnak látszik, hogy a járvány visszaszorulása és a korlátozások feloldása után berobban a gazdasági növekedés.

– Az előrejelzéseknél bizonytalanságot okoznak a korlátozó intézkedések, mert nem lehet tudni, hogy meddig tartanak, illetve a jövőben szükség lesz-e további hasonló intézkedésekre – mondta a Magyar Nemzetnek Regős Gábor. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője jelezte: – Nem látni a többi között a lezárások hosszabb távú hatásait, így például azt, hogy hány vállalkozás megy csődbe.

Szintén kérdés, hogy hányan oltatják be magukat, mert a nagyarányú védettség kialakulása is befolyásolja a nyitás idejét, mértékét. Azt sem tudni így, hogy ha már lehet, akkor például milyen számban érkeznek külföldi turisták vagy mennyire pörögnek fel a belföldi utazások.

– Mindezek miatt tavaly többször kellett módosítani az előrejelzéseken. A múlt évben emiatt fokozatosan romlottak a kilátások. A 2020. második negyedév nagyon gyenge volt, így a bázis is alacsony. Az idei évre viszont már négyszázalékos gazdasági növekedéssel számolunk – magyarázta Regős Gábor. – Reménykedünk abban, hogy a vírus terjedése lelassul, és ki lehet nyitni azokat a szektorokat, amelyek most zárva vannak. Amikor ez bekövetkezik, akkor lendületet vesz a bővülés

– tette hozzá.

A nyitás után nagyon jelentős ugrást vár a gazdaság teljesítményében a Takarékbank szakértője. Suppan Gergely vezető elemző lapunknak hangsúlyozta:

a lezárt szektorok kapcsán valóban sok a bizonytalanság, de a gazdaság más ágazatai most is olyan jól teljesítenek, hogy képesek ellensúlyozni a negatív hatásokat.

– Az ipar és az építőipar valósággal robog, itt kiválóak a kilátások. A külső kereslet is jól alakul, miközben futnak fel az újabb kapacitások – mondta. Soha nem látott mértékre nőtt a működő tőke beáramlása, egymás után alapítják az új gyárakat. Ez mind hozzájárul a megrendelések megugrásához. Jelentős mértékben kezdődnek állami beruházások és megindulnak az uniós támogatásokból finanszírozott fejlesztések is.

– A lezárások miatt természetesen egyes szektorokra nehéz rálátni. Nem tudjuk, hogy havi szinten miként alakul több kisebb szolgáltatás teljesítménye, ideértve a többi között az adótanácsadást, a könyvelést vagy éppen a takarítást, de említhetném a marketingtevékenységet és az irodabérleti piacot is – magyarázta az elemző.

Suppan Gergely is szólt a bázishatásokról. A tavalyi alacsony mutatókat figyelembe véve most több területen valósággal berobban a teljesítmény.

Az ipar például a múlt évi leállások miatt annyira beszakadt, hogy most áprilisban 65-70 százalék pluszt mutathat a növekedés. Nyitás után a vendéglátás terén pedig a százszázalékos bővülés sem elképzelhetetlen. Ez igaz a turizmusra is.

– A kedvező kilátásokat erősítik a nemzetközi adatok is. A német feldolgozóipar alakulása optimizmusra ad okot, ráadásul az Egyesült Államokból is jó hírek érkeznek – sorolta a szakértő. A tengerentúlon nagyon jól halad az oltás, miközben a kormányzat 1900 milliárd dolláros mentőcsomaggal siet a gazdaság megsegítésére. Ezzel többszörösen túlkompenzálják a járvány veszteségeit, hozzájárulva a világgazdaság növekedéséhez is.

– Az előrejelzéseknél inkább a felfelé mutató kockázatok a jelentősek. Ha elérkezünk a nyitáshoz, akkor a nyár második felében Magyarországon olyan ugrás várható a növekedésben, amilyet még nem láttunk – tette hozzá Suppan Gergely.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.