Zöld pénzügyi jelentést adott ki az MNB

Ma már számos bank dolgozik zöldhitelek bevezetésén, a magyar állam pedig sikeresen bocsátott ki a fenntarthatóság jegyében állampapírokat

Horváth Éva
2021. 03. 03. 20:18
null
Elérhetők a megújuló forrásokra alapozó építőipari pályázatok is Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első alkalommal adta ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap a zöld pénzügyi jelentését, amelynek célja helyzetképet adni a magyar pénzügyi rendszer környezeti fenntarthatóságáról és növelni annak átláthatóságát.

A dokumentum segítségével a piac szereplői pontosabban megérthetik az éghajlatváltozás és egyéb környezeti kihívások pénzügyi vetületeit.

– A zöld pénzügyekben, dacára a járványnak, 2020-ban komoly előrelépések következtek be hazánkban. Ma már számos bank dolgozik zöldhitelek bevezetésén, a magyar állam pedig zöld állampapírokat bocsátott ki sikeresen – jelentette be az MNB alelnöke tegnap a kiadvány online bemutatóján. Kandrács Csaba ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy van még hova fejlődni.

Egyre népszerűbbek a megújuló energiaforrásokra alapozó beruházások és az azokkal kapcsolatos zöld banki pénzügyi termékek
Fotó: MTI/Varga György

A Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k) elérése érdekében Magyarország számos területen elmaradásban van – idézte a távirati iroda az MNB friss jelentését. A hazai pénzügyi közvetítőrendszer még csak csekély mértékben integrálta működésébe a fenntarthatósági szempontokat, és így kevés „zöld pénzügyi” adattal rendelkezünk. A bankszektorban végzett felmérés pedig arra enged következtetni, hogy bár a zöld szempontok egyértelműen erősödtek az utóbbi évben, továbbra is komoly hátrányban vagyunk az eurózónához képest.

Néhány nap múlva hatályba lépnek a fenntartható befektetésekkel kapcsolatos új uniós rendeletek, a jegybank pedig egy hónapon belül kiadja banki zöld ajánlását a környezeti kockázatok kezelésére, továbbá még idén nyáron megszületik a Nemzeti fenntartható tőkepiaci stratégia is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.