Kiderült, melyik társaság vásárolja meg az ÉMÁSZ-t

Újabb, stratégiailag fontos társaság kerül magyar állami vállalat kezébe.

Magyar Nemzet
2021. 04. 23. 9:42
null
Maximális pontszámot kaptunk a villamosenergia-hálózat kiépítettségéért Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MVM Energetika Zrt. adásvételi szerződést írt alá az ÉMÁSZ Zrt.-vel az ÉMÁSZ Hálózati Kft. százszázalékos tulajdonának a megvásárlásáról, a tranzakció 2021 második felében zárulhat – közölte az állami vállalat. A hálózati társaság megvásárlásával az MVM összesen csaknem másfél millió ügyfél villamosenergia-szolgáltatójává válik.

– Az MVM–ÉMÁSZ-tranzakció annak a tudatos üzleti és szakmai építkezésnek az újabb állomása, aminek az eredményeként az MVM-csoport az elmúlt években a teljes hazai energetikai értékláncot lefedő, regionális szinten is meghatározó piaci szereplővé vált – mondta Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

Az MVM és az E.On 2019 őszén írt alá megállapodást, amelynek a részeként az MVM idén megvásárolja a Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, illetve Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részein, összesen 15 492 négyzetkilométeren 740 ezer ügyfél villamosenergia-ellátását biztosító ÉMÁSZ-t. A miskolci központú társaság összesen 22 ezer kilométer nagy-, közép- és kisfeszültségű hálózatával évente 6 TWh villamos energiát biztosít több mint négyszáz településen.

A vásárlással szakértői csapat is érkezik az MVM-hez
Fotó: MTI

Kóbor György, az MVM-csoport elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a vásárlás kiemelkedően fontos lépés az MVM-nek, hiszen ezáltal a stratégiai jelentőséggel bíró, a lakossági és üzleti ügyfelek közvetlen ellátását biztosító infrastruktúrában erősíti iparági pozícióit. – Egyúttal egy olyan szakmai csapat érkezik a cégcsoportba, amely az elmúlt évtizedekben a magyar villamosenergia-szektorban meghatározó szerepet töltött be, így nemcsak egy hálózattal, hanem kiemelkedő know-how-val és szakértelemmel is bővül az MVM-csoport – tette hozzá.

Teljes lefedettség

Az elmúlt négy évben a háztartási méretű kiserőművek száma és beépített kapacitása is közel négyszeresére nőtt hazánkban, ezért az MVM villamoshálózat-üzemeltetési és ‑létesítési gyakorlatában kiemelt célként fogalmazta meg olyan rugalmas hálózati működés kialakítását, amellyel a nem központosított megújulóenergia-termelés mind nagyobb mértékű befogadása válik lehetővé. A MVM-csoport jelenleg több mint száztíz vállalatból áll, amelyek az energiaszektor értékláncának a minden elemét felölelik. Több mint 17 ezer szakértő munkatárs dolgozik az energiatermelés, a tárolás, a kereskedelem, az elosztás, a szolgáltatás, a tervezés, az építés, a szállítás, az adatátvitel és a startup-inkubáció területén is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.