időjárás 15°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Szakmai testület segíti az állatvédelem hazai erősítését

Nagy Kristóf
2021.04.13. 15:30
Szakmai testület segíti az állatvédelem hazai erősítését

Megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Állatvédelmi Tanács. Nagy István agrárminiszter a keddi eseményen azt hangsúlyozta:

mindannyiunk közös érdeke, hogy az állatvédelem és az állatjólét ügye Magyarországon a jövőben is biztos pillérekre, tudományos és szakmai alapokra épüljön.

Kiemelte: a magyarok felelős gondolkodását, az élővilág iránti tiszteletét tükrözi, hogy

több mint negyedmillióan vettek részt a kormány által indított állatvédelmi online párbeszédben.

Az állatvédelem jelentős hányadát teszi ki annak a munkának és szemléletváltásnak, ami a biológiai sokféleség megőrzését, az ökológiai rendszerek megóvását, a fenntartható gazdálkodásra épülő, versenyképes termelést szolgálja.

Nagy István a Nemzeti Állatvédelmi Tanács alakuló ülésén kiemelte: Európa élmezőnyébe kell tartozzon a magyar állatvédelem
Fotó: Agrárminisztérium/Fekete István

A tanácsadói testület véleménynyilvánítással, az állatvédelemmel és az állatjóléttel kapcsolatos jogszabálytervezetekhez, kormányzati stratégiához fűzött javaslataival, kezdeményezéseivel, oktatással, felmérésekkel formálja a hazai állatvédelem jövőjét.

Nagy István a testület felállításának céljai közül kiemelte:

fontos, hogy a magyar állatvédelem Európa élmezőnyébe tartozzon és az állatvédelem jelentősen előmozdítsa a klímapolitika sikerét.

A Nemzeti Állatvédelmi Tanács célja, hogy munkájával döntően hozzájáruljon a mindinkább élhető környezet és a versenyképes magyar vidék megteremtéséhez. Nagy István felidézte:

a koronavírus-járvány megmutatta, milyen nagy erő rejlik a hazai agráriumban, a magyar vidékben, a helyi közösségekben, valamint a civil társadalomban.

A miniszter reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az alakuló ülés elindít egy olyan párbeszédet a szaktárcák, a tudományos intézmények, a szakmai és a civil szervezetek között, amely egyetértést teremt az állatvédelemhez és az állatjóléthez kapcsolódó kérdésekben.

A kormány online konzultációját kitöltők szinte mindegyiket egyetértett az állatvédelmi testület felállításával
Fotó: Bach Máté

Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos azt emelte ki, hogy az állatvédelmi párbeszéd kérdőív két fontos kérdésében, a felelős állattartásra nevelésben, valamint az ivartalanítás témájában már most fontos előrelépés történt, hiszen a Nébihhel közösen elindul a Gazdijogsi online képzés, valamint az ivartalanítási program.

Ovádi Péter hozzátette:

széles körű társadalmi támogatottsága van az állatvédelem kérdésének, amelyet az is jelez, hogy a Nemzeti Állatvédelmi Tanács létrehozását az online kérdőív kitöltőinek 96,4 százaléka tartotta célszerűnek.

A Nemzeti Állatvédelmi Tanács megalakításáról szóló kormányrendelet márciusban jelent meg. A tanács tizenegy taggal kezdi meg munkáját.

A testület javaslattevő, véleményező testület, amely

  • megtárgyalja az állatvédelmet, állatjólétet érintő időszerű kérdéseket;
  • véleményt nyilvánít az állatvédelmi, állatjóléti jogszabályok tervezetéről, az állatvédelemmel, állatjóléttel kapcsolatos kormányzati stratégiáról;
  • felméréseket, vizsgálatokat kezdeményez az állatvédelmi, állatjóléti jogszabályok gyakorlati megvalósulásáról;
  • jogszabályalkotást vagy -módosítást kezdeményez;
  • javaslatokat tesz az állatvédelmi, állatjóléti oktatás és képzés folytatására;
  • nemzetközi kapcsolatokat épít más országok hasonló testületeivel.