időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Egy hete maradt a papírmunkára akár több százezer embernek

Jakubász Tamás
2021.04.07. 07:30
Egy hete maradt a papírmunkára akár több százezer embernek

Fontos adózási határidő közeleg: április 15-ig, vagyis még valamivel több mint egy hétig kérhetik a magánszemélyek, hogy az adóhivatal postán elküldje címükre a személyi jövedelemadó-bevallásuk tervezetét. Postázás iránti kérelmet az elmúlt években rendre sok százezer adófizető terjesztett elő.

Lassan hozzászokhat a nagyjából öt és fél millió hazai adófizető, hogy személyi jövedelemadó-bevallása elkészítését lényegében átvette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hatóság idén is elvégezte feladatát, vagyis a rendelkezésére álló – munkáltatói és más kifizetésekről szóló – adatok alapján bevallási tervezetet készített az érintett magánszemélyeknek. A folyamat ezúttal is automatikus volt, a NAV mindenféle előzetes kérelem nélkül kiállította a kitöltött nyomtatványokat, amiket az adófizetők az úgynevezett eSZJA-honlapon nagyjából egy hónapja meg is nézhetnek. Ahhoz azonban, hogy valaki ide beléphessen, ügyfélkapus hozzáférésre, elektronikus személyire vagy telefonos azonosítóra van szüksége, ám ezzel korántsem rendelkezik mindenki. A bevallási tervezeteket persze ők is megismerhetik: vagy elvégzik a szüksége adminisztrációt, s ezzel megszerzik a belépésre jogosító kódokat, vagy postázás iránti kérelmet nyújtanak be az adóhivatalhoz, vagyis azt kérik, hogy a szervezet postán küldje ki címükre a nyomtatványt.

Utóbbinak meglehetősen sok módja van, s ami a járványhelyzet közepette lényeges: ehhez nem kell személyesen megjelenni a hatóság valamely kirendeltségén.

A legegyszerűbb megoldás sms-t írni a hivatalnak. Fotó: pexels

A postázási kérelem előterjesztésének kétségkívül legegyszerűbb módja, ha az adófizető sms-t ír a NAV-nak. A rövid szöveges üzenetbe nem kell hosszú, hivataloskodó mondatokat pötyögni, csupán az SZJA rövidítést kell beírni, majd egy szóköz után az adóazonosító jelet és – újabb szóköz után – a születési dátumot kell feltüntetni. Például így: „SZJA 2345678910 19700707”. Az sms-t a 06-30/344-4304-es telefonszámra küldhetik el az így döntők, az üzenetre az adóhivatal rendszerint automatikus sms-ben válaszol.

Aki nem szeretne mobiltelefonon pötyögni vagy nem bízik ebben a formában, más módok közül is választhat. Előterjesztheti például postázás iránti kérelmét az adóhivatal honlapján elérhető internetes űrlapon, ezenkívül hagyományos levélben, de letöltheti a NAV weblapjáról a BEVTERVK jelölésű formanyomtatványt, és kitöltve beküldheti azt, de telefonálhat is. Ha valaki az utóbbit választaná, a 1819-es számot kell tárcsáznia.

Tavaly és az előtt is meglehetősen sokan adtak be postázási kérelmet:

2020-ban több mint háromszázezer iratot vittek ki a kézbesítők, 2019-ben pedig ennél is többet, 435 ezret. A kérelem előterjesztésének módjai közül mindkét évben a legtöbben – az érintettek nagyjából kétharmada – az sms-t választották.

Nem véletlenül, a szöveges üzenet begépelése alapos ellenőrzéssel sem igényel három percnél hosszabb időt. De levélben, űrlapon, telefonon is sokan intézkedtek.

Lényeges mozzanat, hogy a kitöltött nyomtatványokat április végéig kiviszi a posta. Erre szükség is van, a személyi jövedelemadó-bevallás határideje ugyanis – ahogy korábban, úgy idén is – május 20.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.