időjárás 25°C Ulrik 2022. július 4.
logo

A Balaton-felvidéki nemzeti park volt a legnépszerűbb tavaly

Magyar Nemzet
2021.05.29. 19:05

Egyre népszerűbbek a hazai nemzeti parkok. A legtöbb vendéget tavaly a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vonzotta, az igazgatóság által üzemeltetett bemutatóhelyeket mintegy 318 ezer regisztrált látogató kereste fel 2020-ban – derült ki az Agrárminisztérium (AM) és a Klímapolitikai Intézet közös kutatásából. A közlemény szerint jelentősen, az elmúlt tíz év alatt negyven százalékkal növelte látogatói számát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A tavalyi évben minden harmadik, nemzeti parkba látogató vendég ezt a térséget választotta úti célul.

A Kányavári sziget a Kis-Balaton fokozottan védett területe

A növekvő érdeklődés nagyban köszönhető annak, hogy az igazgatóság folyamatosan fejleszti ökoturisztikai létesítmény-hálózatát és változatos programokat kínál a szabadidő aktív eltöltésére. Emellett szálláshelyeiknek köszönhetően akár többnapos kikapcsolódást is tervezhetnek az ide érkezők.

A látogatók jelenleg negyvennégy bemutatóhely közül választhatnak: öt látogatóközpont és hét kisebb látogatópont, négy látogatható barlang, egy tájház, két természetiskola, valamint huszonöt tanösvény mutatja be élményszerűen a Balaton világát, a térség természeti, táji és kulturális értékeit.

A közeljövőben tovább bővül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kínálata, az északi parton a Lóczy-barlang Látogatóközpont, míg a déli parton a Berek Világa Látogatóközpont várja majd a vendégeket – írták.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 1997-ben jött létre. Területe a Balaton északi partján húzódik és hat korábbi tájvédelmi körzetet foglal magában: a Kis-Balatont, a Keszthelyi-hegységet, a Tapolcai-medencét, a Káli-medencét, a Pécselyi-medencét és a Tihanyi-félszigetet. Az igazgatóság működési területe kiterjed Veszprém és Zala megyére, Győr-Moson-Sopron megyében öt település teljes közigazgatási területére, illetve Somogy megyében a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzetbe tartozó településekre.

Közölték azt is, az igazgatóság kiemelt figyelmet fordít a környezeti nevelésre is, programjaikon évente több mint ötvenezer diák vesz részt. Számukra olyan különleges élményeket kínálnak, mint levendulás szappan készítése Tihanyban vagy kénsavas kőzetvizsgálás a geoparktúrán. A kicsiket csillagásztábor várja a Pannon Csillagdában, de kipróbálhatják a könyvkötést és a kosárfonást is a Kis Mesterségek Házában. Csopakon a Pele apó sétaút tábláin számos természetről szóló információ olvasható, és a park patakjában Bisel vizsgálatokat is végeznek az iskolásokkal – sorolták.

A nemzeti park tájegységei közül a Kis-Balatont a vizes élőhelyek nemzetközi védelmét szolgáló Ramsari Egyezmény is óvja.

A Tihanyi-félsziget – kiemelkedő geológiai értékei és a területen zajló természetvédelmi munka elismeréseként – 2003-ban Európa Diplomás területté vált. A nemzeti park földtani, természeti és kultúrtörténeti értékeit a Bakony–Balaton UNESCO Geopark mutatja be a nagyközönségnek – áll a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.