Előretörhet az állampapír

Az akár tízezer forint értékben is jegyezhető befektetési lehetőség kedvező és egyszerű megoldást jelenthet a számlákon pihenő összegeknek.

Horváth Éva
2021. 05. 02. 20:03
A háztartások számottevően növelték állampapír-megtakarításaikat
Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz év alatt ötszörösére emelkedett, tavaly év végére pedig meghaladta a 8419 milliárd forintot a lakossági látra szóló és a folyószámlabetétek összege. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból egyértelműen látszik, hogy a lakosság jelentős része nem fogja munkára a megtakarításait, még a könnyen jegyezhető, kiszámítható hozamot nyújtó állampapírok sem kavarják fel az állóvizet.

Az OTP Bank legutóbbi Öngondoskodási index kutatása alapján a bankkapcsolattal rendelkező, 18–70 év közötti lakosság mindössze öt százalékának van állampapírja.

Pedig az akár tízezer forint értékben is jegyezhető befektetési lehetőség kedvező és egyszerű megoldást jelenthet a számlákon pihenő összegeknek. A legnagyobb hazai bank kutatásából ráadásul az is kiderül, hogy még ma is igen kevesen ismerik a lakossági állampapírokban rejlő lehetőségeket. A megkérdezettek több mint fele például nem tudja, hogy az állampapírok a banki betéteknél magasabb kamatot biztosítanak, mi több, sokan vélik úgy, hogy csak jelentős megtakarítással érdemes belevágni egy ilyen konstrukcióba.

– Pedig már kisebb összegű, megosztott, több lábon álló befektetéssel is jelentős eredményeket lehet elérni – mutatott rá Nyitrai Győző, az OTP Bank Retail megtakarítási igazgatóságának vezetője. A szakember összehasonításképpen kifejtette: a jelenlegi kamatkörnyezetben 500 ezer forintnyi állampapírban fialtatott pénz 3,5 százalékon egy évre 17 500 forint kamatot biztosít, míg ha ugyanezt az összeget folyószámlán hagyjuk, az ugyanennyi időre mindössze 43 forintot fizet.

A lakossági megtakarítások új helyet kereshetnek
Fotó: Mediaworks

A bank szerint 2021 egyik legnépszerűbb terméke lehet az állampapír, amit alátámasztanak az Államadósság-kezelő Központ adatai is. Eszerint a járványnak már nyoma sincs a lakossági állampapírok értékesítésében, pedig az első negyedévben lezárások mellett éltük meg a második hullám végét és a harmadik felfutását. Három hónap alatt 303,9 milliárd forinttal, 9 475,6 milliárd forintra nőtt az állomány. A havi több mint százmilliárd forintos nettó állománynövekedés meghaladja a 2020-as átlagos növekedést. A növekedés döntő hányadát a Magyar Állampapír Plusz értékesítése adta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.