Erős magyar számok az OECD jelentésében

Hazánk a V4-ek élén. Jelentősen javított a világgazdaság idei növekedésével kapcsolatos várakozásán a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet.

Magyar Nemzet
2021. 05. 31. 14:32
null
Elővárosi vasútfejlesztés a MÁV-nál. Vasút vonat a Nyugati pályaudvaron. Fotó: Kurucz Árpád KÁ Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa egyik leggyorsabb oltási programjának, a korai nyitásnak és a gazdaság ellenálló képességének is köszönhetően erőteljes növekedés várható az idei és a következő évben Magyarországon – áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által ma kiadott, Gazdasági kilátások című kiadványban. A szervezet hazánkra vonatkozó gazdasági előrejelzése 2021-re 4,6 százalékos, míg 2022-re ennél erőteljesebb, ötszázalékos gazdasági növekedést vár.

Az átfogó fiskális ösztönző csomag tovább erősítheti a gazdaság helyreállítását – rögzíti a dokumentum, amelyből a Pénzügyminisztérium idézett. Emellett a beruházások és az exportteljesítmény erőteljes emelkedését és a munkanélküliség további csökkenését prognosztizálja 2021-re a szervezet. A beruházások és a fogyasztás is dinamikusan növekedhet 2022-ben, míg a munkanélküliség a válság előtti szintre eshet. A kiadvány 2021-re 7,5 százalékos, 2022-re pedig 5,9 százalékos költségvetési hiányt feltételez.

Megújul a Nyugati pályaudvar. A beruházások 2022-ben is stabil alapot adnak
Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád

A visegrádi országok közül az idén Magyarország gazdasági talpra állása lehet a legerőteljesebb. A világgazdaság egészére nézve az OECD 2021-re 5,8 százalékos, míg 2022-re némileg enyhébb, 4,4 százalékos GDP-növekedést valószínűsít, az OECD-tagországok vonatkozásában ennél alacsonyabb, 5,3 százalékos és 3,8 százalékos emelkedést vár a szervezet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.