időjárás °C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Imádkoznak és dolgoznak a tihanyi bencés atyák

Gulyás J. Attila
2021.05.25. 07:28
Imádkoznak és dolgoznak a tihanyi bencés atyák

Ora et labora!, vagyis Imádkozzál és dolgozzál! a bencés rend Szent Benedektől származó jelmondata. Ezzel a szlogennel készülnek a különleges kézműves csokoládék, továbbá a gyógynövényszörp a Tihanyi Bencés Apátság cukrászüzemében. Népszerű, keresett termékek az immunerősítő, nyugtató gyógynövényekből készült teák és a levendulás búzasör is. A Tihanyi apátság május elején újranyitott boltjainak egyedi árukínálatáról Czakó András atya pünkösdkor beszélt lapunknak.

Három ajándékbolt várja a Tihanyi apátság vendégeit. A legjelentősebb, a Porta Pacis a látogatóközpontban található, a Szent Ányos püspök nevét viselő üzletet, ahol széles körű kegytárgykínálattal is várják a vevőket, az apátsági templom mellett nyitották meg, a harmadik most zárva van, de szeptemberben megújult formában nyitják meg. Május 1-je és szeptember 30-a között délelőtt 9-től 18 óráig, hétvégén és ünnepnapokon negyed 12-től várják a gasztronómiai különlegességeket kereső turistákat és az ajándéktárgy-vásárlókat az apátság üzletei.

– A legkeresettebbek a levendulás gasztronómiai és a kozmetikai készítményeink, a héthektáros növénykertünkben termelt levendulából és különböző gyógynövényekből sokféle terméket állítunk elő. Különösen nagy az érdeklődés a bencés levendulaolaj, továbbá a szárított és morzsolt levendulavirággal töltött, kisméretű levendulás párnáink iránt. Gasztronómiai kínálatunkból Gellért atya szerzetesi gondossággal készült gyógyteái és az apátsági szörpök a legkelendőbbek – sorolta „slágertermékeiket” Czakó András bencés atya lapunknak.

Szerzetes testvéreim az élénkítő hatású Nyisd meg ajkam, Uram nevű teakeverékkel kezdik a napot. Vendégeinknek a Béke az érkezőknek elnevezésű levendulás teakeveréket, az apátságtól elköszönőknek az Áldás a távozónak teát ajánljuk. Ezen kívül mindig van készletünkön testet és lelket gyógyító, frissítő, kétfajta apátsági szörp

– fejtette ki a szerzetes.

Czakó András tihanyi bencés szerzetes szerint a likőrök és a szörpök is a keresett termékek közé tartoznak
Fotó: Bors/Bánkúti Sándor

Az apátsági boltok és egyben Tihany hivatalos habzó itala a múlt évben megjelenő levendulás búzasör, keresett termék az András király keserű- és az Anasztázia királyné levendulalikőr is. – Az apátságot alapító I. András király iránti tiszteletből elnevezett keserűlikőr-különlegesség 40-féle gyógynövény felhasználásával készült receptúráját Domonkos atya fejlesztette ki – tette hozzá András atya. Kérdésünkre elmondta, hogy a Szent Ányos püspökről elnevezett, Anianus nevű boruk a rádpusztai szőlőbirtok Ikon pincészetének közreműködésével készül. Az ott szüretelt legszebb szőlő 28 napos héjon áztatást követően kicsivel több, mint egy évig érlelődik 225 literes tölgyfahordókban, majd az ezeréves apátság szőlőinek ízvilágát őrző bor címeres palackokban kerül az apátsági bolt polcaira. Egyedi receptúra alapján készül az apátság kétfajta csokoládéja, a levendula- és a sós mandulakrémmel töltött édesség.

– Közösségünk Ora et labora! (Imádkozzál és dolgozzál!) jelmondatára utalva a levendulakrémmel töltött csokoládé az Ora, a sós mandulakrémes pedig a Labora nevet kapta. Az Ora az imádkozást, a Labora az emberi munka során születő, sós verejtékcseppeket juttatja eszünkbe – magyarázta az elnevezés összefüggéseit a fiatal szerzetes.