Kezdetét veszi az új európai uniós pályázati időszak

Az első körben összesen 587 milliárd forint értékben jelennek meg pályázatok. A részleteket György László államtitkár ismertette.

2021. 05. 26. 16:25
GYRGY Lszl
Békéscsaba, 2020. július 1. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelõs államtitkára az Opel, Honda, Mazda, Kia és Isuzu autók értékesítésével és szervízelésével foglalkozó Körös Autócentrum Kft. bértámogatási okiratának átadásán a cég békéscsabai telephelyén 2020. július 1-jén. Békés megyében 844 millió forintból 5512 ember munkahelyét sikerült megmenteni a gazdaságvédelmi akciótervvel - mondta az államtitkár. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Gyors indulással veszi kezdetét a vállalkozások fejlesztését elősegítő uniós pályázati időszak – jelentette be György László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára közölte: összesen mintegy 587 milliárd forint értékben jelennek meg kiírások. A programok három célt szolgálnak. Az első az, hogy minden korábbinál több vállalkozás jusson fejlesztési támogatáshoz. Főként a legkisebb településeken működők, amelyek korábban jobbára kimaradtak a pályázatokból.

– Az elmúlt harminc évben tizenöt évenként jutott annyi cég forráshoz, mint amennyit az előttünk álló másfél évben a Magyar falu vállalkozás-újraindítási és a technológiaváltó programjainkkal szeretnék elérni – mondta az államtitkár.

A második fontos elem az, hogy a kormány célzottan támogatja a kiemelkedő hazai vállalkozásokat a Magyar multi és a Zöld nemzeti bajnokok programokkal. A harmadik cél, hogy megerősödjenek az Irinyi-tervben meghatározott kiemelt ágazatok, így például az egészségipar.

A technológiaváltó támogatási program kerete kétszázmilliárd forint. A felhívások június elején jelennek meg, a pályázatokat június végétől, július elejétől lehet majd beadni. A multi program százmilliárd forintot tartalmaz. – Ez azoknak a vállalkozásoknak ad segítséget, amelyekben benne van a jövő magyar multijának az ígérete – fogalmazott György László. Ezek a cégek lehetnek jelenleg mikro- kis- és közepes vállalkozások is, a lényeg az, hogy ígéretes fejlődés és növekedés előtt álljanak, és idővel ki tudjanak lépni a nemzetközi porondra.

A Zöld nemzeti bajnokok program a multi program harmincmilliárdos alprogramja. – A zöld gazdaságra úgy tekintünk, mint a jövő iparágára, amelyben ha a magyar cégek lépnek elsőnek, akkor versenyelőnyhöz jutnak – hangsúlyozta az államtitkár.

Ötvenmilliárd forinttal bővül a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program, amelynek egy 25 milliárdos kerete jelenleg is pályázható. A következő lépésben az ősz folyamán, az ötezer fő alatti településeken működő mikrovállalkozások juthatnak tízmillió forint vissza nem térítendő forráshoz. Ezzel hetvenszázalékos intenzitású támogatás mellett valósíthatnak meg beruházásokat.

Hetvenmilliárd forint értékben indulnak felnőttképzési programok, 136 milliárd 670 millió forintos kerettel pedig a vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységük erősítéséhez kaphatnak segítséget.

György László szólt arról is, hogy a technológiafejlesztési pályázatoknál automatikus lesz a bírálat, így gyorsabban, két hónapon belül döntés születik az összeg odaítéléséről. A vissza nem térítendő támogatások száz százalékát ki lehet fizetni előlegként.

A pénzt akkor nem kell visszafizetni, ha az adott cég a nemzetgazdaságnál kétszer gyorsabb ütemben bővül a támogatott és megvalósított fejlesztések hatására. A lehetőségekről a megújult vállalkozói információs portálon (Vali.hu) és a Pályázat.gov.hu oldalon minden információt elérhetnek az érdeklődők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.