Megcsapolta a hideg a gáztárolókat

Volt olyan egység, amelyik még nem kezdhette el a téli felkészülést áprilisban.

2021. 05. 04. 12:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly áprilisinál csaknem kétszázmillió köbméterrel több földgázt fogyasztott az ország az idei negyedik hónapban – ismertette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, amely az energiahordozó iránti megemelkedett igényt a hűvös időjárással indokolta, ugyanis az elfogyasztott földgázmennyiség követi a hőmérséklet változását. A számok részletes ismertetéséből kiderült, hogy idén áprilisban átlagosan 2,5 Celsius-fokkal volt hidegebb 2020 áprilisánál. Tavaly áprilisban 745 millió köbméter földgázt fogyasztott az ország, míg az idén több mint 942 millió köbmétert. A korábbi három év, 2018, 2019, 2020 átlagos fogyasztása ebben a hónapban 684 millió köbméter volt.

A hatóság felidézte, hogy áprilisban már elkezdődött a felkészülés a következő téli időszakra, a földgáztárolók fokozatosan és ütemezetten álltak át a betárolásra. Ugyanakkor akadt kivétel, hiszen a szokatlan hideg miatt a Magyar Földgáztároló Zrt. egyes egységei még kitároltak.

Többet fűtött a lakosság, jobban meg kellett nyitni a gázcsapokat
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A hazai földgáztárolók 2,42 milliárd köbméter zárókészlettel, több mint 38 százalékos töltöttséggel zárták a kitárolási időszakot. Ugyanakkor az érték nagyjából egymilliárd köbméterrel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Mint korábban ismertettük, a 2020. október 1. és 2021. február 28. közötti időszakban összesen 6,22 milliárd köbméter földgázra volt szükség Magyarországon. Ebből a lakosság fogyasztása 2,6 milliárdot tett ki, ami 224 millió köbméterrel több, mint a tavaly téli szükséglet. A mindvégig zavartalan ellátást a hazai földgáztermelés, az importforrások, valamint a kereskedelmi tárolókban lévő földgázkészlet fedezte, a biztonsági tárolókban lévő tartalékok felhasználására idén sem volt szükség. A tárolók 2,42 milliárd köbméter zárókészlettel, több mint 38 százalékos töltöttséggel zárták a fűtési időszakot, egyúttal áprilisban elkezdték a felkészülést a következő téli időszakra. Az elmúlt százhúsz hónap legmagasabb téli fogyasztását figyelembe véve, a hivatal határozata alapján október 1-jére 2,1 milliárd köbmétert kell betárolni.

A hazai földgázellátás több forrásra támaszkodik: az import, a földgáztárolókban elhelyezett készletek és a hazai termelés folyamatos ellátást biztosít.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.