Stratégiai hidrogénmegállapodás született

A Linde és az MVM több munkacsoportot is létrehoz a közlekedés és az ipar zöldítésére, a megújuló villamos energia szezonális tárolására.

Magyar Nemzet
2021. 05. 19. 10:01
HYDROGEN REFUELING STATION OPENS IN LOS ANGELES
A pickup truck being filled with gasoline near a hydrogen fuel pump on the opening day of first public hydrogen refueling station in California on June 26, 2008 in Los Angeles, California. The Shell hydrogen station, located at a Shell gas station, is part of a joint effort between General Motors and Shell Hydrogen under the US Department of Energy's Hydrogen Vehicle and Infrastructure Demonstration and Validation Project (DOE Learning Demo) to deploy fuel cell electric vehicles and install hydrogen stations in Southern California, Washington, DC and the New York City metropolitan area. David McNew/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == (Photo by DAVID MCNEW / Getty Images North America / Getty Images via AFP) Fotó: DAVID MCNEW
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Linde Gáz Magyarország Zrt. és az MVM Energetika Zrt. hosszú távú stratégiai keretmegállapodást írt alá a tiszta hidrogénprojektek mielőbbi hazai, közös megvalósítására. Az ország egyik legnagyobb ipari- és egészségügyi gázgyártó vállalata és hazánk egyik legjelentősebb energetikai vállalata között érvénybe lépett dokumentum definiálja a tiszta (zöld és kék) hidrogénprojekt-irányokat, és kinyilvánítja, hogy a két nagyvállalat a jövőben szorosan együttműködik kísérleti hidrogénprojektek kidolgozásában és megvalósításában Magyarországon és a környező országok piacain, melyhez kölcsönösen igénybe veszik egymás tudásbázisát és erőforrásait.

Kijelölték az ehhez szükséges irányító testületet, és megalakulóban van számos munkacsoport az alábbi területekre összpontosítva:

  • Karbonmentes hidrogén előállítása elektrolízissel a Linde saját technológiái és az MVM megújuló energiaforrásainak az alkalmazásával.
  • A közlekedés zöldebbé tétele: hidrogén-töltőállomások létesítése autóbuszok, kamionok, személyautók és vonatok részére (zöldhidrogén-mobilitás).
  • A villamosenergia- és (föld)gázinfrastruktúra együttes fejlesztése – zöldhidrogén gyártása és tárolása, használata a földgázhálózat alkalmazásával, elsősorban szezonális áramtárolási lehetőségek megvalósítása.
  • Ipari felhasználások dekarbonizációja, például erőművek szén-dioxid-kibocsátásának a csökkentése.
  • – A Linde csaknem százéves hidrogéntechnológiai tudása és tapasztalata biztosítja, hogy a legmodernebb és a legbiztonságosabb megoldásokat alkalmazzuk a hidrogéngyártás, -tárolás, -szállítás és -felhasználás területén. A szén-dioxid-semleges zöldprojektek elindítása mindannyiunk közös célja – mondta el Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója, jelezve, biztos abban, hogy a vállalat megoldásai nagyban hozzájárulhatnak a magyarországi dekarbonizációs célok mihamarabbi megvalósításához.

    Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója és Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója az aláíráskor
    Fotó: MVM

    – Az MVM-csoport vezető szerepet tölt be az energetikai innovációban, illetve az energetikával kapcsolatos technológiák fejlesztésében. Örömmel veszünk részt ebben az előremutató és stratégiai szempontból rendkívül fontos munkában. Biztos vagyok abban, hogy a tudásunk és szakértelmünk a karbonsemleges energiatermelésről és a karbonmentes közlekedésről a Linde komoly hidrogéntechnológiai tapasztalatával együtt olyan erős szinergiát jelent, amely garancia a tiszta hidrogén magyarországi elterjesztésére – tette hozzá Kóbor György, a MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.