Ennivalóként forgalmazható a lisztkukac az Európai Unióban

A lisztbogár lárvája az első olyan rovarfaj, amely élelmiszerként forgalomba kerül az Európai Unióban.

Nagy Kristóf
2021. 05. 05. 20:50
null
Az első étkezési célú rovar, a lisztbogár lárvája megkapta a tagállamok többségének engedélyét a forgalomba hozatalra az Európai Unió területén Forrás: APA/DPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élelmiszerként is forgalomba lehet hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját az Európai Unió területén – közölte az osztrák Die Presse. Ez az első eset, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt.

A tagállamok többsége kedden az Európai Bizottság javaslatára a forgalomba hozatal mellett szavazott, a lisztbogár lárvája így új élelmiszernek minősül. A rovar élelmiszer-alapanyagként és feldolgozott formában is forgalmazható lesz.

Az uniós döntés minden tagállamra érvényes, noha Magyarország ellenezte az engedélyezést

– hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Kiemelték:

hazánk álláspontja szerint nincs olyan mértékű fehérjehiány Európában, amely indokolná a rovarfehérjék étkezési célú felhasználását. Ráadásul a kontinensen hagyománya sincs ezen fehérjeforrások fogyasztásának.

Továbbra is fontos ezeknek a fehérjeforrásoknak a bevezetése előtt a megfelelő élelmiszerlánc-biztonsági kutatási, jelölési és edukációs feladatok elvégzése.

A lisztbogár lárvája az első étkezési célú rovar, amelyet forgalomba hozhatnak az Európai Unió teljes területén
Fotó: APA/DPA

Az engedélyezés előzménye, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) januárban közzétett állásfoglalásában emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette a közönséges lisztbogár lárvájából készült élelmiszert. Az uniós ügynökség a közösségi engedélyezésre benyújtott kérelem miatt készített jelentést.

A hatósági állásfoglalás zöld jelzést adott a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának, az ügynökség véleménye szerint ugyanis a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.