Új napelemes rekordot mértek Magyarországon

Nemcsak abszolút értékben, de az éppen aktuális magyarországi áramtermelésen belül és a felhasználás terén is történelmi csúcsot regisztráltak.

Magyar Nemzet
2021. 05. 10. 18:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ahogyan az várható volt, a napsütéses órák számának az emelkedésével együtt máris újabb történelmi napenergia-termelési rekord született május 5-én, vasárnap, 11 óra 30 perckor 1426 megawattal” – írta Facebook-oldalán a Mavir Zrt.

A villamosenergia-ipari rendszerirányító felidézte, hogy az előző, 1038 megawattos rekord még télen, február 13-án, szombaton született, ugyancsak a déli órákban.

A mostani termelési csúcs nemcsak abszolút értékben, de az éppen aktuális magyarországi áramtermelésen belüli 15,93 százalékos részesedéssel is történelmi rekord, ugyanígy soha nem volt még ilyen magas, 11,79 százalékos az aktuális felhasználásban a napenergia részesedése.

Magyarországon jelenleg meghaladja a kétezer megawattot, vagyis a Paksi Atomerőmű beépített kapacitásával összemérhető nagyságrendű ipari méretű napelem-kapacitás áll rendelkezésre, ehhez jön még a háztartási napelemek együttesen hétszáz megawatt körülire tehető összkapacitása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.