időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Atomerőmű a játszóházban

Magyar Nemzet
2021.06.26. 16:59
Atomerőmű a játszóházban

Az MVM-csoport standjával bővült a budapesti Minipolisz gyermekváros, ahol a háromtól a tizenkét évesekig játszva ismerhetik meg az energetika világának alapjait.

Az interaktív játszóházba látogató gyerekek az atomerőmű mellett a megújuló energiáról, valamint a villamosenergia-rendszer működéséről is tanulhatnak.

Csaknem féléves kényszerpihenőt követően nyitott meg ismét a napokban a Minipolisz interaktív kiállítása. A városkában a gyerekek a való életet imitáló helyszíneken és szerepkörökben ismerkedhetnek meg a felnőttek világával. Az újranyitás óta már nemcsak pénztárosként, rendőrként vagy rádiós műsorvezetőként, de az ország energetikai rendszerének irányítójaként is kipróbálhatják magukat a legkisebbek.

Gyerkőc csodálja a MÁV terepasztalát. Innen már csak egy lépés az energetika
Forrás: Minipolisz.hu

– A Minipolisz különleges helyszínként segíti a gyerekek fejlődését, hiszen már a legkisebbek is játékosan ismerhetik meg a felnőttek világát, a különböző közszolgáltatásokat, mostantól pedig az energetika világát is. Nagy öröm, hogy a lezárások után e kisváros kapuit is újranyithattuk. Bízom abban, hogy az idelátogató családok legalább ekkora örömmel fedezik majd fel a megújult területeket, köztük több állami vállalat és intézmény, így az MVM-csoport installációját is – mondta Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

– Az MVM-csoport számára kiemelt cél, hogy egyszerűen és közérthetően mutassa be a legfiatalabbaknak is az energetika bonyolult világát.

A fiatalok támogatása, illetve a környezettudatoságra nevelés elkötelezett híveként tudjuk, hogy a következő generációk edukációját nem lehet elég korán kezdeni.

Számtalan, e célt szolgáló programunk mellett mostantól a legkisebbnek is lehetőségük lesz, hogy játszva ismerjék meg az energiatermelés világát, erőműveink és az energetikai rendszer működését ­­­– hangsúlyozta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója az új, energetikai városrész átadásakor.

A miniváros új szegletében a gyerekeknek egy kisváros folyamatos energiaellátását kell megoldaniuk, látványos makettek és kapcsolórendszerek segítségével kell igazítaniuk az energiatermelést az aktuális fogyasztáshoz.

A kisváros három központi állomásán egy-egy üvegbúra alatt minimakettek jelképezik az energiatermelési lánc legfontosabb elemeit.

  • Egy folyamatosan termelő atomerőművet,
  • egy időjárásfüggő, megújuló energiás erőművet,
  • illetve a villamosenergia-rendszer egyensúlyáért felelős, gyorsan szabályozható kiegyenlítő erőművet is irányíthatnak az érdeklődők.
  • A játékosok feladata, hogy biztosítsák a kisváros folyamatosan változó energiaszükségletét, amit kijelzőn követhetnek. A csapat irányításával a megtermelt energiának és kisváros energiaigényének mindig egyensúlyban kell lennie.

    Így nemcsak a főbb erőműtípusok működését, hanem az alternatív energiaforrások jelentőségét, valamint a villamosenergia-rendszer egyensúlyának ellátásbiztonságban betöltött szerepét is megismerhetik a legkisebbek.

    Hírlevél feliratkozás
    Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.