Éledezik az ipar teljesítménye

Már biztos, hogy magához tér a járműipar és kilőtt az elektronikai berendezések gyártása. Nem csak az alacsony bázis miatt jók a számok.

Magyar Nemzet
2021. 06. 14. 11:22
null
Kecskemét, 2020. május 7. Dolgozók védőmaszkban a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyárában 2020. május 7-én. A gyárban több mint 120 higiéniai- és védőintézkedést vezettek be a termelés újraindítása előtt. A több hetes leállás után április 28-án elindított termelés során fokozatosan térnek vissza a normális működéshez. MTI/Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ipari termelés volumene áprilisban 58,8 százalékkal (munkanaphatástól megtisztítva 59,2 százalékkal) meghaladta az előző év áprilisának rendkívül alacsony bázisszintjét, amely a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedésekkel volt összefüggésben. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021. márciushoz képest 3,2 százalékkal csökkent. A termelés volumene kissé meghaladta a járvány előtti, 2019. áprilisi szintet – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma közzétett jelentésében.

Az ipari export volumene 84 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele több mint négyszeresére nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 24,5, míg a feldolgozóiparé 27 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő súlyt (96 százalékot képviselő feldolgozóipar termelése 63 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 10,4 százalékkal emelkedett, főként az előző évinél hidegebb idő hatására.

Az üzemek leállítása rossz hatással volt a számokra, de most úgy tűnik, minden visszatér a régi kerékvágásba
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 27 százalékát képviselő

járműgyártás nőtt a leginkább, az egy évvel korábbi közel négy és félszeresére.

A kiugró teljesítmény elsősorban az előző év áprilisi gyárleállások okozta alacsony bázisérték eredménye. A közúti gépjármű gyártásának termelési értéke mintegy tizennégyszeresére, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé pedig több mint a háromszorosára emelkedett.

A számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása 45 százalékkal bővült. Ezen belül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 66, az elektronikus fogyasztási cikké pedig 76 százalékkal nőtt.

Jelentősen, 77 százalékkal bővült a közepes súlyú villamos berendezések gyártása is, főleg a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutása miatt.

Az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 13,8 százalékkal nőtt. A külpiaci eladások volumene 18,4, a belföldi értékesítésé 7,9 százalékkal emelkedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.