időjárás 23°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Már megosztási eljárásban is rendezhető az osztatlan közös tulajdon

Nagy Kristóf
2021.06.08. 18:10
Már megosztási eljárásban is rendezhető az osztatlan közös tulajdon

Elindulhatnak a megosztási eljárások az osztatlan közös tulajdon rendezésére, mivel a járvány elleni védekezéshez kapcsolódó veszélyhelyzeti szabályozás ezt már lehetővé teszi.

Az osztatlan közös földterületek felszámolását lehetővé tévő törvény ugyan már január óta hatályos, ám eddig a korlátozó intézkedések miatt csak azt a típusú eljárást lehetett kérni, amely során egyetlen tulajdonos kebelezi be a tulajdonostársak területét.

Az osztatlan közös tulajdon rendezéséhez várhatóan megosztási eljárásokat indítanak a legtöbben.

Ebben az esetben bármelyik tulajdonostárs kezdeményezheti az osztatlan terület rendezését az ingatlanügyi hatóságnál. Ehhez már az osztóprogram is elérhető.

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséhez a legtöbb érintett a megosztásos eljárásokban rendezheti a viszonyokat
Fotó: Kurucz Árpád

Az osztatlan közös földtulajdon rendkívül hátrányosan érinti a hazai agráriumot.

A rendszerváltás után keletkezett osztatlan közös birtokok a mezőgazdasági területek közel felét, 2,5 millió hektárt érintenek, összesen négymillió tulajdonosuk van. A földek nagy része parlagon van, a tulajdonosok jelentős része pedig vagy már nem él, vagy nem tud róla, hogy területe lenne.

– Hatalmas adóssága az előző kormányzásoknak és nekünk is a harminc éve húzódó birtokrendezés. Az osztatlan közös tulajdonú földek a szántóterületek felét érintik. A birtokaprózódást az öröklés is súlyosbította, mivel a mostani tulajdonosok több mint fele örökléssel szerzett tulajdont. Sok tulajdonos nem él, vagy nem felkutatható – emelte ki Jakab István.

A Magosz elnöke a Facebookon közzétett videóüzenetében felidézte: Az Országgyűlés több mint kétharmadának támogatásával tavaly elfogadott törvény, a kapcsolódó jogszabályok és a végrehajtási rendeletek megteremtették a lehetőséget a magyar gazdák versenyképessége szempontjából nélkülözhetetlen birtokrendezéshez. A rendezett tulajdonviszonyok kialakításához kapcsolódó eljárástípusok mindegyike megindítható.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.