Megalapozott az ígéret

Bőségesen elérheti, akár meg is haladhatja az idei gazdasági növekedés az 5,5 százalékot – vélekednek a lapunk által megkérdezett közgazdászok. Ezzel szabad utat kap Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi bejelentése: a jövő év elején a gyermeket nevelő családokban mindkét felnőtt visszakapja a 2021-es teljes évi személyi jövedelemadó-befizetését az átlagjövedelem adószintjéig.

Horváth Éva
2021. 06. 11. 6:30
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az első negyedévben a szigorú korlátozások ellenére a gazdaság a várakozásoknál jobban teljesített, amely az év hátralévő részére vonatkozóan bizakodásra ad okot.

A második negyedévben megkezdődött a korlátozások feloldása, amely a tavalyi alacsony bázissal együtt tíz százalék feletti éves növekedést eredményezhet.

Az év második felében folytatódhat a gazdaság kilábalása, növekedhet az ipari és az építőipari termelés is, de a korlátozások feloldása nyomán a turizmus helyzete is javulhat. Mindezeket figyelembe véve a gazdaság az év egészében bőven öt százalék felett növekedhet, így lehetővé válhat jövőre a személyi jövedelemadó visszatérítése a családoknak – fejtette ki Molnár Dániel a Magyar Nemzetnek. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági elemzője ugyanakkor beszélt a lehetséges kockázatokról is. Egyfelől az éves növekedést érdemben visszavetheti egy esetleges negyedik járványhullám, amelynek megfékezéséhez ismételten korlátozások bevezetésére lehet szükség. Másfelől az ipar teljesítményével szemben támasztott elvárások esetében a chiphiány hordoz komolyabb kockázatokat – fűzte hozzá a Századvég elemzője.

Az év második felében folytatódhat a gazdaság kilábalása, növekedhet az ipari és az építőipari termelés is
Fotó: Kovács Attila / MTI

– Nagy fegyvertény hazánknak, hogy a gyors ütemű és intenzív oltási kampánnyal jelentős előnyre tettünk szert a gazdaság újraindulása és mielőbbi megerősödése terén. A legtöbb országot két, két és fél hónappal utasítottuk magunk mögé, de még a vakcinázásban jól teljesítő államokkal szemben is van legalább egyhavi időfölényünk – fogalmazott megkeresésünkre Boros Imre közgazdász. A szakember szerint hatalmas kiugrási lehetőség előtt áll a szolgáltatási szektor, amely – az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest – csak a korábbi növekedés felével tetemes gazdasági felfutást hozhat. Látványos növekedést mutathat még fel az ipar és a mezőgazdaság is. Igaz, ez utóbbi meglehetősen időjárásfüggő ágazat, de azt már most lehet látni, hogy – bár a gyümölcsök egy része megszenvedte a hideg tavaszt – például szemestakarmányból, gabonából, burgonyából jók a terméskilátások – részletezte a közgazdász.

A következő időszakban hatalmas kiugrási lehetősége lesz a hazai szolgáltatási szektornak Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

Boros Imre szerint az eddigi növekedési tényadatok és az esztendő további részére vonatkozó kilátások tükrében bőven benne van a ­2021-es esztendőben a magyar bruttó hazai termék, azaz a GDP 5,5 százalékos vagy az annál is nagyobb növekedése.

Biztosan meglesz a költségvetési fedezete is annak, hogy visszaadja az állam a gyermeket nevelő családokban mindkét felnőttnek azt az összeget, amelyet 2021-re személyi jövedelemadóban befizettek az átlagjövedelem szintjéig.

Jócskán meghaladja a kormányfő által megjelölt 5,5 százalékos növekedést a Takarékbank idei, 7,7 százalékos előrejelzése. Mint Suppan Gergely, a hitelintézet vezető elemzője a Magyar Nemzetnek levezette: ha azt feltételezzük, hogy az idei második negyedévben az első negyedévhez képest nem lenne GDP-bővülés – ami gyakorlatilag lehetetlen –, akkor is összejöhet bőven a két számjegyű éves növekedés. Szinte azt lehet mondani, hogy hasznot is húzott a válságból, és dübörög az infokommunikációs ágazat, de hasonlóan jól fut a szekere a pénzügyi szektornak is, illetve az ipar és a szolgáltatási szektor növekedési kilátásai is kiválóak – fűzte hozzá a Takarékbank szakembere.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.