Napról napra újabb rekordfogyasztást hoz a kánikula

Azonos kapacitás mellett az év első öt hónapjában a paksi atomerőmű több mint hétszer annyit termelt, mint a naperőművek.

Magyar Nemzet
2021. 06. 24. 12:34
null
A hazai éves villamosenergia-termelés 31,5 terawattóra Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymás után két napon, kedden és szerdán is új történelmi rekordokat ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása. A június 22-i csúcs 6660 MW volt 27,7 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett, a 23-i pedig nem is kevéssel, 154 MW-tal haladta meg az egy nappal korábbit. Az új nyári országos bruttó rendszerterheléscsúcs negyedórás átlaga így 6814 MW volt a 18.45 és 19.00 óra közötti negyedórában 28,7 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett – jelentette a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító.

Miután a forróság kitart, egyáltalán nem zárható ki az sem, hogy a következő napokban újabb rekordot regisztrálnak.

A korábbi rekord 6633 MW volt, 2019 június 27-én 23,1 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett. A nyári csúcsfogyasztás mögött a klimatizálás terjedése áll, a mostani rekord is az esti órákban született, amikor a bevásárlóközpontok, irodaházak mellett a háztartások klímaberendezései is működtek.

Továbbra is magas az importhányad
Fotó: MTI

A jelenséghez hozzá kell szoknunk a Mavir szerint, hiszen a terhelési rekordok mögött meghúzódó fogyasztási szokások (klímaberendezések és egyéb elektromos eszközök, mint az elektromos autók használata) állnak.

A növekvő villamosenergia-felhasználás természetes módon korrelál a gazdaság és a társadalom energiaigényével.

A zavartalan villamosenergia-ellátás folyamatos és rendszerszintű biztosítása a Mavir feladata, ehhez azonban sok feltétel együttes teljesülése szükséges. Ilyen a hazai és nemzetközi integrált villamosenergia-átviteli hálózatok összehangolt működtetése, az áramtőzsdék kereskedési lehetőségeinek valós időhöz közelítése, szabályozási oldalról pedig az időjárásfüggő energiatermelők – Magyarországon jellemzően nagy, ötven kW feletti és az egyre inkább látható teljesítményt produkáló háztartási méretű kiserőművek – bevonása a szabályozásba. De idetartozik a rendszerstabilitást biztosító, rugalmasan szabályozható, belföldi erőművi kapacitások létesítése is.

A Mavir adatszolgáltatásából az is kiderül, hogy az idei első öt hónapban csaknem bruttó 19,6 TWh villamos energiára volt szükség Magyarországon, ami megközelítőleg 4,5 százalékkal több a tavalyi év hasonló időszakának fogyasztásánál – mutatott rá az Atombiztos blog.

A valós fogyasztásnövekedés ennél is nagyobb lehetett, hiszen a háztáji napelemek adatai közvetlenül nem jelennek meg a rendszeradatokban. Ez a látens tétel nem is kicsi, hiszen 2020 végére a háztartási naperőművek beépített összkapacitása csaknem elérte a 720 MW-ot.

Ebben az időszakban az import mértéke 27 százalék volt, a hazai villamosenergia-termelés közel felét a paksi atomerőmű biztosította 6,6 TWh-val. A létesítményéhez hasonló beépített kapacitással (több mint 2000 MW-ot) bíró ipari méretű naperőművek viszont a jelzett időtartam alatt 0,86 TWh-t termeltek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.