időjárás 25°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

ÁSZ: megbízható a magánóvodák működése

Magyar Nemzet
2021.07.30. 12:11
ÁSZ: megbízható a magánóvodák működése

Nem bizonyul nehéz feladatnak a törvényes, átlátható gazdálkodás feltételeinek biztosítása a humánszolgáltatóknál – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ), jelezve, hogy az érintettek, köztük a magánóvodák fenntartóinak több mint harmada már az elmúlt néhány napban az ÁSZ rendelkezésére bocsátotta a megbízható és szabályos működést alátámasztó dokumentumokat. Ezeket folyamatosan és soron kívül értékeli a számvevőszék, ami alapján az Államkincstár késedelem nélkül utalja a költségvetési támogatást.

Az eddigi tapasztalatok pozitív folytatást, jó eredményeket, gyors kifizetést ígérnek

– emelte ki a szervezet.

Felidézték: jogszabályok teszik lehetővé, hogy a nem állami, illetve nem önkormányzati szervezetek – így például az alapítványok, gazdasági társaságok, egyesületek – által fenntartott intézmények is végezzenek köznevelési, szociális és gyermekvédelmi feladatokat, amelyek ellátásáért a központi költségvetésből évente jelentős összegű támogatásban részesülnek.

Átlátható és megbízhatóan dokumentált a magánóvodák működése Fotó: Magyar Nemzet

Az Állami Számvevőszék 2016 óta ellenőrzi a nem állami fenntartású, közpénzt felhasználó köznevelési és szociális intézményfenntartókat, a jelenleg folyamatban lévő ellenőrzéseket pedig 2020 decemberében kezdték meg.

Ezek a szervezetek olyan közfeladatot látnak el, ahol az ellátottak egy része – idősek és fogyatékkal élők – a társadalom azon csoportjába tartoznak, akik nem képesek gondoskodni magukról, így teljesen kiszolgáltatottak. A másik csoportba kisgyermekek, fiatalok tartoznak, ahol a szülők a nem állami fenntartókra bízzák gyermekeiket a legjobb oktatás, nevelés reményében. Ezen szervezetek tehát többek között

bölcsődék, magánóvodák, idősotthonok, fogyatékkal élő, illetve lakhatási problémákkal küzdő embertársainkat ellátó intézmények.

Kiemelték: fontos közérdek, hogy ezek a szervezetek is átláthatóan és elszámoltathatóan gazdálkodjanak minden pénzeszközzel, a költségvetési támogatással és térítési díjakkal.

– Az ÁSZ hasonlóan jó tapasztalatokat szerzett más területek ellenőrzései során is, az eredmények alkalomról alkalomra komoly előrehaladást mutatnak – jelezte a számvevőszék, hozzátéve, hogy ebben jelentős szerepe volt és van annak is, hogy sokoldalú támogató eszköztárat fejlesztettek ki, amellyel az ellenőrzötteket a felkészültségükben és a hibajavításban is segíteni tudják.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.