időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Előnyt jelentene a szeptemberig elnyújtott dinnyeszezon

Nagy Kristóf
2021.07.18. 07:14
Előnyt jelentene a szeptemberig elnyújtott dinnyeszezon

Világszínvonalú a magyarországi dinnyetermesztés, amely a jelentős külföldi keresletet is kiszolgálja, noha a termőterület jóval kisebb, mint a mediterrán országokban – közölte a Syngenta.

Az agráróriás emlékeztetett: átalakult Európában a görögdinnye piaca, a magyar termelők ugyanakkor állják a versenyt, köszönhetően a termésmennyiségnek és a kiváló minőségnek. A fogyasztói szokások is átalakultak: a magyar vevők egyre inkább a magszegény, tíz kilogrammnál könnyebb dinnyéket keresik.

Kiváló minősége miatt világszerte keresett a magyar dinnye
Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Idén körülbelül 3500 hektáron termesztenek dinnyét:

a szezon végéig várhatóan 150–160 ezer tonna görögdinnye és 12,5 ezer tonna sárgadinnye terem. A hazai görögdinnye hatvan százalékát a hazai piacon értékesítik, a többit exportáljuk.

Európa legnagyobb termelője Spanyolország, ahol a termőterület húszezer hektár körül stabilizálódott az utóbbi években. Ekkora területről évi 1,2–1,3 millió tonna dinnyét takarítanak be, melyből csaknem 800 ezer tonnát exportálnak, főleg az euró­pai országokba.

Jelentős dinnyetermesztő ország Európában Olaszország, Görögország, Törökország. Magyarország a dinnyetermesztés északi határán fekszik, ezért a szezon vége felé jelentősen nő az exportigény, de a minőség is világszínvonalú.

A magyar dinnyetermesztés további lehetőségei közül a szakemberek a szeptember közepéig elnyújtott szezont emelik ki. Ez a törekvés tavaly már néhol megvalósult, a külpiaci kereslet ráadásul jelentős.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.