Világszínvonalú a magyarországi dinnyetermesztés, amely a jelentős külföldi keresletet is kiszolgálja, noha a termőterület jóval kisebb, mint a mediterrán országokban – közölte a Syngenta.
Az agráróriás emlékeztetett: átalakult Európában a görögdinnye piaca, a magyar termelők ugyanakkor állják a versenyt, köszönhetően a termésmennyiségnek és a kiváló minőségnek. A fogyasztói szokások is átalakultak: a magyar vevők egyre inkább a magszegény, tíz kilogrammnál könnyebb dinnyéket keresik.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI
Idén körülbelül 3500 hektáron termesztenek dinnyét:
a szezon végéig várhatóan 150–160 ezer tonna görögdinnye és 12,5 ezer tonna sárgadinnye terem. A hazai görögdinnye hatvan százalékát a hazai piacon értékesítik, a többit exportáljuk.
Európa legnagyobb termelője Spanyolország, ahol a termőterület húszezer hektár körül stabilizálódott az utóbbi években. Ekkora területről évi 1,2–1,3 millió tonna dinnyét takarítanak be, melyből csaknem 800 ezer tonnát exportálnak, főleg az európai országokba.
Jelentős dinnyetermesztő ország Európában Olaszország, Görögország, Törökország. Magyarország a dinnyetermesztés északi határán fekszik, ezért a szezon vége felé jelentősen nő az exportigény, de a minőség is világszínvonalú.
A magyar dinnyetermesztés további lehetőségei közül a szakemberek a szeptember közepéig elnyújtott szezont emelik ki. Ez a törekvés tavaly már néhol megvalósult, a külpiaci kereslet ráadásul jelentős.