Fitch: napirenden hazánk államadós-besorolása

A hitelminősítő csak Szlovákia és Örményország államadós-besorolását rontotta a koronavírus-járvány kirobbanása óta.

Magyar Nemzet
2021. 07. 30. 9:35
People walk past the headquarters of Fitch Ratings in New York
People walk past the headquarters of Fitch Ratings in New York, February 6, 2013. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: BUSINESS) - GM1E9270GK301 Fotó: Brendan McDermid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings, az idén másodszor. A cég a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.

A múlt évben a Fitch és az S&P is javította hazánk államadósság-kötelezettségeinek osztályzatát
Fotó: Reuters

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő cég, a Fitch Ratings, a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings) és a Moody's Investors Service az elmúlt évekhez hasonlóan idén is összesen hat – egyenként két-két – időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára.

A Fitch Ratings jelenleg stabil kilátású „BBB” osztályzattal tartja nyilván a magyar államadósság-kötelezettségeket.

A Fitch magyar szuverén besorolása megegyezik az S&P által Magyarországra megállapított államadós-osztályzattal.

A Moody's Investors Service jelenlegi „Baa3” magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában „BBB mínusz”-nak felel meg.

Legutóbbi regionális helyzetértékelésében a Fitch Ratings megállapította, hogy

Közép- és Kelet-Európa, valamint az egykori szovjet térség gazdaságai adósosztályzati szempontból viszonylag jól átvészelték a koronavírus-járvány okozta sokkot,

de az osztályzati kilátásokat megterhelték a térség köz- és külső finanszírozási mutatóira gyakorolt járványhatások.

Az elemzés a távirati iroda közlése szerint kiemelte, hogy a Fitch Ratings az ebben a térségben minősítéssel ellátott 21 ország közül csak kettő, Szlovákia és Örményország államadós-besorolását rontotta a koronavírus-járvány elhatalmasodása óta, viszont ugyanebben az országcsoportban hat besorolásra tart érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást.

A közép- és kelet-európai EU-térségen belül Szlovákia és Románia államadós-besorolásának kilátása negatív a Fitch osztályzati listáján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.