Alacsony keresettel is nagy lehet az szja-visszatérítés

Egyre valószínűbb, hogy főként az egy gyermeket nevelő családok járnak jól, de az alacsony keresetűek is több százezer forintot kaphatnak vissza az idén befizetett adójukból – írja a Világgazdaság.

Forrás: vg.hu2021. 08. 30. 8:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már idén dönthet a kormány a gyermekes családoknak járó szja-visszatérítésről, miután a második negyedéves GDP-adatok tükrében minden jel szerint teljesül a várt, 5,5 százalékos gazdasági növekedés. Bár a járvány negyedik hulláma még közbeszólhat, az adóbevételek alakulása egyelőre bizakodásra ad okot. Így, ha a korábbi évekhez hasonlóan idén is az év végén kezd költekezésbe a kormány, 2022 elején már kézhez kaphatják a családok az idén befizetett személyi jövedelemadójukat.

 

Az adó-visszatérítés tényleges mértékével kapcsolatosan elég sok még a bizonytalanság, mivel fontos részletszabályok továbbra sem ismertek – hívta fel a figyelmet a VG-nek nyilatkozó Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda adószakértője.

 

Mindenesetre azt vették alapul, hogy jövőre csak a már befizetett adót téríti meg az állam. 

 

Ennek mértéke pedig a családi adókedvezmény miatt nagyban függ a gyermekek számától és a jövedelmi helyzettől. 

 

Ez utóbbi esetében a KSH 2020-as munkaerőpiaci adatai tekinthetők útmutatónak: eszerint tavaly Magyarországon a munkavállalók relatív többsége, 41 százaléka bruttó 250 ezer és 450 ezer forint között vitt haza havi szinten, azaz a bérskálán legtöbben ebbe a sávba tartoznak, mind a bruttó 430 ezer forintos átlag, mind a bruttó 347 ezer forintos medián keresetek itt találhatók.

 

Ebben az esetben egy kétgyermekes, kétkeresős családban, ahol bruttó 400 ezer forintos fizetésnél a családi adókedvezmény érvényesítése után mintegy egymillió forint szja-befizetési kötelezettség keletkezik éves szinten, ugyanekkora bérnél egy gyermek után már több mint egymillió-háromszázezer forint. A bérskála alján elhelyezkedő családok (a bruttó 250 ezer forint alatti keresetűek) is több százezer forintra számíthatnak, esetükben a garantált bérminimumot érdemes számításba venni.

 

A bruttó 167 400 forintos minimálbért kereső szülők egy gyermek után is csaknem félmillió forintos visszatérítésre számíthatnak.

 

Czoboly Gergely ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők esetében gyakori, hogy egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, ugyanis a családi kedvezmény miatt nincs fizetendőadó-alapjuk. 

 

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.