időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo
Folyamatosan ellenőrzi a hatóság a piacot

Az építőanyag-kereskedők háromnegyede emelt árat

Magyar Nemzet
2021.08.05. 08:59
Az építőanyag-kereskedők háromnegyede emelt árat

Az építőanyag-forgalmazók csaknem kétharmadánál, 61 százalékuknál talált jogsértést a fogyasztóvédelem, miután júliusban csatlakozott az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható visszás jelenségek fokozott vizsgálatához – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese csütörtökön.

Kiemelte, hogy

a kormány célja megvédeni a családokat az építőipari áremelésektől,

hogy az otthonteremtésre fordított kormányzati támogatások valóban az érintetteket szolgálják.

Jelentős probléma az építőanyagok idei drágulása. Fotó: Havran Zoltán

 

A július 7-én kezdődő országos vizsgálat egyebek mellett kiterjed az árfeltüntetéssel, jótállási jegyekkel kapcsolatos előírások és az általános kereskedelmi feltételek betartásának, a piacfelügyeleti követelmények teljesülésének ellenőrzésére.

Schanda Tamás elmondta: a kormányhivatalok munkatársai

a felkeresett kereskedelmi egységek több mint háromnegyedénél tapasztaltak áremelkedést.

– A fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalok munkatársai eddig összesen 327 helyszínen fordultak meg. Ebből több mint kétszáz esetben tapasztaltak jogsértést, ám ezek negyedénél a kereskedők már az ellenőrzés ideje alatt pótolták a mulasztást, kiigazították a hibát – részletezte a miniszterhelyettes.

Mint részletezte, a szakemberek 198 piacfelügyeleti ellenőrzés során 313-féle, összesen csaknem 82 ezer termék vizsgálatát végezték el. Végül 120 termékfajtánál, azaz

összesen több mint 24 ezer építési terméknél állapítottak meg elsősorban a jelölésekkel, teljesítménynyilatkozatokkal összefüggő hiányosságokat.

A kilenc online ellenőrzésből öt webáruház esetében tártak fel árfeltüntetési jogsértést.

A kifogásolási arány szempontjából

a leggyengébben a TÜZÉP telepek és a szaküzletek, barkácsáruházak teljesítettek,

ezeknek több mint 60 százalékánál akadt probléma. De a fatelepek felét, a vasudvarok több mint harmadát is kisebb-nagyobb mulasztáson érték az ellenőrök.

Összességében eddig az ellenőrzött helyszínek 76 százalékánál, 248 kereskedelmi egységben tapasztaltak áremelkedést, míg készlethiány tízből négy forgalmazónál merült fel.

A vizsgálat visszavonásig folytatódik a fővárosban és minden megyében – közölte Schanda Tamás, kiemelve, hogy

a kormány összehangolt hatósági fellépéssel is tesz azért, hogy az otthonteremtési és lakásfelújítási támogatások valóban a családok életminőségét javítsák.

Hozzátette, hogy ha a fogyasztóvédelmi hatóság a hatáskörén túlmutató visszásságokat tapasztal az építőanyagok piacán, a társszervezetek – elsősorban a Gazdasági Versenyhivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhatóság – eljárását kezdeményezi.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.