Jön a nemzeti távközlési szuperholding

Az állami és a magántőke egyesítésével stratégiai távközlési szolgáltató jön létre a nemzeti érdekeket képviselve az iparágban.

Magyar Nemzet
2021. 08. 25. 19:18
null
20200804 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló A 4iG Nyrt. debreceni irodaavató ünnepsége az Agóra irodaházban. Fotó: Matey István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH) tulajdonosi jogait gyakorló, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. Eszerint a felek

az állami és a magántőke egyesítésével egy olyan stratégiai távközlési és telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató vállalatot hoznak létre, amely versenyképes piaci szolgáltatások mellett, kellő súllyal képviseli a nemzeti érdekeket az iparágon belül.

A megállapodás értelmében a tőkepiaci társaság tulajdonába kerülő, távközlési profillal működő cégeket apportálja az állami társaságba, az Antenna Hungáriába. A tranzakciókkal a 4iG többségi tulajdont szerezhet az Antenna Hungáriában. A felek a nemzeti távközlési vállalat profiljának megfelelő társaságok apportjáról várhatóan az előzetes megállapodások véglegesítését, valamint az AH Zrt. átvilágítását és 2021. október közepéig történő vagyonértékelését követően határoznak.

– A magyar állammal kötött stratégiai partneri megállapodás a hazai távközlési piac egyik jelentős gazdaságtörténeti momentuma, melynek eredményeként az állam és a magántőke együttműködésével rövid időn belül a kelet-közép-európai régió egyik meghatározó telekommunikációs holdingvállalatát hozzuk létre – hangsúlyozta Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója. Az Antenna Hungária többségi részesedésének megszerzése, illetve a két vállalat távközlési portfóliójának, szaktudásának és know-how-jának egyesítése hozzájárul majd a hazai távközlési szektor technológiai fejlődéséhez, illetve versenyképes és magas minőségű szolgáltatások biztosításához az üzleti és a lakossági szegmensben is.

– A 4iG-vel kialakított integrált távközlési vállalattal – amelynek az augusztus elején bejelentett MVM NET-tranzakció is fontos eleme –

 olyan meghatározó szereplő jöhet létre a hazai és akár a régiós távközlési piacon, amely szolgáltatásaival és infrastruktúrájával képes felvenni a versenyt nemzetközi és multinacionális vállalatokkal is

 – emelte ki  Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója. 

Borítókép: Matey István/Hajdú-Bihari Napló

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.