Kisebb adó, gyorsabb gazdasági növekedés

A koronavírus-válság idején Magyarország nyújtotta az egyik legsokoldalúbb és legszélesebb körű adóügyi könnyítést az Európai Unióban. Az adócsökkentés politikája bevált: felgyorsult a gazdasági növekedés, nőnek az adóbevételek és egyre többen dolgoznak – jelentette ki Izer Norbert államtitkár Visegrádon, az Országos könyvvizsgálói konferencián.

2021. 09. 15. 13:45
null
Ferihegyi Repülőtér és Turizmus. 20210125 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adócsökkentések 2021-ben mintegy hatszázmilliárd forintot hagynak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál; 2022-ben az eddig ismert intézkedések révén több mint 870 milliárd forinttal marad több az érintetteknél — mondta a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára. A lapunknak eljuttatott közlemény szerint úgy fogalmazott, hogy a koronavírus-válság adóügyi intézkedései nemcsak az adózóknál hagyott összeg nagysága miatt egyedülállóak az Európai Unióban, hanem azért is, mert szinte mindenkit érintenek.

A turizmusban működő cégek különösen sok segítséget kaptak Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba

A széles körű könnyítések közül Izer Norbert elsőként az ágazati mentességeket emelte ki. A járvány által legjobban sújtott ágazatok vállalkozásai tizenegy hónapon keresztül (2020. március–június, majd 2020 novembere és 2021 májusa között) mentesültek a munkáltatói adó megfizetésének kötelezettsége alól, de a járvány sújtotta ágazatokban adómentességet kaptak a legkisebb vállalkozások, a katások is. 

A turizmus speciális és rendkívül sokrétű adóügyi segítséget kapott

– folytatta a felsorolást az államtitkár. Felidézte, hogy az ágazat régiós versenyképességének növelése érdekében már 2020. január 1-jétől a legalacsonyabb (ötszázalékos) áfát számíthatják fel a turizmusban. 2020. április 22. és 2021. december 31. között a Szép-kártya közterhe kevesebb mint a felére (tizenöt százalékra) csökkent, miközben a kártyára utalható összeg megduplázódott, és az egyes alszámlák között is szabaddá vált az átjárás. A járvány megjelenése óta az év végéig senkinek sem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetnie – tette hozzá.

Az adókönnyítések segítik a családok otthonteremtését és – a folyamatosan bővülő adómentességek és kedvezmények révén – ösztönzik a beruházásokat is – nyomatékosította Izer Norbert. 

Az új építésű lakások áfájának öt százalékra történő csökkenésével és a csokos lakások illetékmentessé tételével idén összességében 135 milliárd forint marad a családoknál – jegyezte meg az államtitkár.

Izer Norbert kitért arra is, hogy jövőre a családoknál az adókedvezmények révén hagyott összeg még tovább nőhet, hiszen a korábban bevezetett intézkedések (mint például a gyermekek után járó szja-kedvezmény, a nagycsaládos anyák élethosszig tartó adómentessége) mellett a gyermekes szülők számolhatnak a családi adó-visszatérítéssel is. 

Ha a gazdasági növekedése meghaladja az 5,5 százalékot, akkor a gyermekes családok – az átlagjövedelemig – a jövő év elején visszakapják az idén, szja címén befizetett adójukat – emlékeztetett.

Január 1-jétől pedig újabb mentesség lép életbe: a 25 évnél fiatalabbakat – az átlagbér mértékéig – szja-mentesség illeti meg, ami nagyjából 300 ezer fiatalt érinthet.  A koronavírus-válság ellenére Magyarország az adóegyszerűsítésben is jól teljesít, olyannyira, hogy a nemzetközi adózási történelem egyik legfontosabb mérföldköve lehet a 2021-es év. Az októberi időszakról készít ugyanis először áfabevallási tervezetet a havi elszámolásra kötelezett vállalkozásoknak a magyar adóhivatal – mondta Izer Norbert.  

Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.