időjárás 15°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Már a közbeszerzési eljárás előtt szerződött a későbbi nyertessel Salgótarján

Magyar Nemzet
2021.09.22. 13:58 2021.09.22. 14:04
Már a közbeszerzési eljárás előtt szerződött a későbbi nyertessel Salgótarján

Már három hónappal a közbeszerzési eljárás megindítása előtt szerződött a salgótarjáni hajléktalanszálló felújításához kapcsolódó felelős műszaki vezetői feladatok ellátására a későbbi nyertes ajánlattevő és alvállalkozója Salgótarjánban. A budapesti székhelyű cégnek több érdekeltsége található a városban, és korábban is nyert el önkormányzati megbízásokat.

Salgótarján és Térsége Önkormányzatainak Társulása 2019. március 8-án egy közbeszerzési eljárást indított, melyben egy hajléktalanszálló és a fedélnélküliségből kiutat jelentő lakások felújítására lehetett ajánlatot benyújtani. A nyertes ajánlattevővel 2019. április 29-én kötött szerződéseket a társulás közel nettó 98 millió forint értékben – olvasható a Közbeszerzési Hatóság felhívásában. 

A nyertes ajánlattevő és az egyik alvállalkozó között létrejött egy megbízási szerződés, amely kifejezetten erre a projektre vonatkozó felelős műszaki vezetői feladatok ellátására irányult, azonban a szerződést még 2018. december 10-én írták alá. 

Vagyis már három hónappal a közbeszerzési eljárás indítása előtt a két fél írásban szerződött egy, a szerződéskötés időpontjában még meg nem indított közbeszerzési eljárás tekintetében.

A Közbeszerzési Hatóság 2021. szeptember 10-én ezért két jogorvoslati eljárást kezdeményezett a verseny tisztaságának sérelme, valamint az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt. Az eljárások keretében a hatóság megvizsgálta az üggyel kapcsolatos iratokat, és azonnal szembesült a fenti időrendi anomáliával. 

Miután a problémát jelezte a hatóság, a nyertes ajánlattevő és az ajánlatkérő egyaránt benyújtott egy másik megbízási szerződést, amelyen a szerződéskötés dátumaként 2019. április 30. napja került rögzítésre. 

Az ellenőrzött szervezetek azonban nem adtak magyarázatot a korábban benyújtott, 2018. december 10-én kelt megbízási szerződés keletkezésének körülményeire.

A két jogorvoslati eljárás jelenleg a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt folyamatban van, a Közbeszerzési Hatóság pedig megtette a szükséges büntetőjogi feljelentést.

Az önkormányzati társulás a település hajléktalanszállójának felújítására írta ki a vélhetően szabálytalan közbeszerzési eljárást. A közbeszerzés megjelenése előtt már szerződő, későbbi nyertes ajánlattevő láthatóan régóta fontos partnere a városnak. 

A vállalkozás már több nagyszabású önkormányzati projektben is részt vett, például a közterületek felújítására kiírt közbeszerzéseken.

Az érintett cég egy barkácsáruházat is üzemeltet Salgótarjánban, de más területeken is érzékelhető a beágyazottsága a városban. 

A helyi beszámolókból kiderül, hogy a hajléktalankérdés forró téma a településen, mivel viselkedésük félelmet kelt a salgótarjániakban. A fedél nélküliek a belváros köztereit életvitelszerűen használják: szemetelnek, a padokon alszanak, többségük pedig szenvedélybeteg és mentális problémákkal is küzd. 

Borítókép: Nool/Hüvösi Csaba