időjárás 8°C Elza 2021. December 1.
logo

Az alkatrészhiány miatt drasztikusan visszaesett az autógyár termelése

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG
2021.10.22. 20:24 2021.10.22. 20:35
Az alkatrészhiány miatt drasztikusan visszaesett az autógyár termelése

Az egyik legnagyobb autógyár bejelentése alapján mintegy félmillióval kevesebb autót fognak az idén legyártani, mint amennyit terveztek. 2021 harmadik negyedévében több mint húsz százalékkal kevesebb személygépkocsit adtak el, mint a tavalyi év azonos időszakában - olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Rendkívül nehéz helyzetbe került a világ egyik legnagyobb autógyártója, a francia Renault, a cégcsoport bejelentése alapján ugyanis 2021-ben előreláthatóan félmillióval kevesebb autót fognak eladni, mint tavaly, ez a cég negyedéves eredményeinek publikálása alkalmából tett közzé.

A történtekről beszámoló BFMTV információi alapján a gyártás drasztikus visszaesésének az autóipart sújtó chiphiány, pontosabban az abból adódó félvezető hiánya az oka. Az idén eddig 390 000 autóval kevesebbet gyártottak, ennek csaknem a felét kitevő 170 000 autó gyártása a harmadik negyedévben maradt el.

A gyár ugyanakkor hozzátette, hogy a 2021-es évre előírt árrés és cash flow tekintetében tartják magukat a tervhez és a vállalati költségcsökkentések, valamint az áremelések is hozzájárulnak ahhoz, hogy ellensúlyozzák a chiphiány hatását, mely a vártnál jóval súlyosabb következményekkel jár.

Mindazonáltal a Renault forgalma jelentősen, 13 százalékkal visszaesett 2021-ben a tavalyi évhez képest, ennek az oroszlánrészét a harmadik negyedévben tapasztalt forgalomcsökkenés adja, 2021 harmadik negyedévében ugyanis csupán 599 027 járművet adott el a cég, ami 22,3 százalékos visszaesést jelent az előző év ugyanazon időszakához képest. A cégcsoport pénzügyi igazgatója, Clotilde Delbos azonban optimista, elmondása alapján a költségek további csökkentése és a termelés optimalizálása érdekében tett intézkedések lehetővé teszik a vállalat számára, hogy megerősítse az idei évre vonatkozó iránymutatásait annak ellenére, hogy a harmadik negyedévben jelentősen visszaesett az alkatrészek elérhetősége - olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Borítókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq