időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Ennyi földgáz van most a tárolókban

Magyar Nemzet
2021.10.13. 11:00 2021.10.13. 11:02
Ennyi földgáz van most a tárolókban

Az idei betárolási időszak szeptember 30-án ért véget

5,28 milliárd köbméternyi gázkészlettel, ami több mint 83 százalékos töltöttségi szintet jelent.

Ez a mennyiség tartalmazza a kereskedelmi tárolók és a biztonsági tárolók készleteit (1,45 milliárd köbméter) is – jelentette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), kiemelve, hogy mindez biztonsággal fedezi a hazai igényeket.

A MEKH minden évben ellenőrzi

  • a lakossági felhasználók ellátásához szükséges gázforrások rendelkezésre állását,
  • az erőművek téli felkészültségét,
  • a szükséges tüzelőanyag-készletek meglétét,

és meghatározza a betárolandó földgáz mennyiségét, figyelembe véve az adott szolgáltató területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást. A fűtési idényben a földalatti gáztárolók szerepe különösen meghatározó, hiszen egy hidegebb téli napon az ország földgázfogyasztásának akár fele is származhat ebből a forrásból.

A kereskedelmi készleten felül rendelkezésre álló biztonsági készlet szélsőséges körülmények között – így különösen földgázellátási válsághelyzet esetén – szolgálja a lakosság folyamatos ellátását. Október 1-jén megkezdődött a kitárolás. Az ország téli földgázellátását a tárolói készletek, a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés együttesen biztosítják.

A betárolási időszak 2022. április 1-jén kezdődik.

Borítókép: A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelye 2020. január 8-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.