Ennyi pluszt kapnak a nyugdíjasok egy hónap múlva

Összesen 250 milliárd forintot folyósít külön juttatások címén az államkincstár a nyugdíjasoknak novemberben – mondta a Media­works Hírcentrumának nyilatkozva a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András hozzátette: az összegből kétszázmilliárdot tesz ki a gazdasági növekedésnek köszönhető ­nyugdíjpré­mium, a nyolcvanezer forintos juttatást minden nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy megkapja. A kiegészítő emelés ötvenmilliárdot jelent a jogosultaknak.

Jakubász Tamás (MWH)
2021. 10. 12. 6:05
© Cseh Gábor
20210511 Rábatöttös Összejöttek a nyugdíjasok a COVID után a művelődési házban Rábatöttösön nyugdíjasteraszt szerveztek, ahol kártyázni, beszélgetni lehet otthonról hozott sütemények mellett, a hölgyek együtt horgolnak, hímeznek, együtt töltik a délutánt. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe Képen: Libricz Zoltán és Körtvélyes László kártyáztak Fotó: Cseh Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónap múlva két jogcímen is külön összeghez jutnak a nyugdíjasok. November közepén – a rendes havi ellátással együtt – kézhez kapják a jogosultak a kiegészítő nyugdíjemelést és a nyugdíjprémiumot is. A Mediaworks–Hírcentrum arról érdeklődött a pénzügyminiszter helyettesénél, hogy az egyes juttatások összességében mekkora summát jelentenek.

– Érdemes külön is részletezni az egyes juttatásokat – kezdte válaszát Tállai András államtitkár.

Novemberben érkezik meg a címzettekhez a nyugdíjprémium. Nyolcvanezer forint, minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy ennyit kap kézhez

– erősítette meg az államtitkár, egyúttal felidézte, hogy a nyugdíjtörvény alapján 435 ezer embert ennél kisebb prémium illetett volna meg. – A gazdaság teljesítményének köszönhetően a kormány mindenkinek ki tudja fizetni a teljes összeget. A jogosultaknak ezen a címen összesen 198,7 mil­liárd forintot folyósít a kincstár – ismertette Tállai András. Majd megjegyezte azt is, hogy

nyugdíjprémium minden nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek jár, vagyis a juttatást nemcsak az öregségi nyugdíjat kapók vehetik majd kézhez.

Ezután az államtitkár úgy fogalmazott: amikor Gyurcsányék kormányoztak, a 2009-es megszorítások alkalmával elvették a 13. havi nyugdíjat, majd tettek egy törvénybe foglalt ígéretet, amely szerint nagy gazdasági növekedésnél prémiumot kapnak a nyugdíjasok. – Erre persze soha nem került sor, mert a baloldal idején pénzügyi és gazdasági összeomlás szélére került az ország. Ígéretük tehát felért a választók félrevezetésével – fogalmazott az államtitkár. Hozzáfűzte: a Fidesz–KDNP-kormány nemcsak hogy talpra állította a gazdaságot, de a jelentős gazdasági növekedések miatt immár negyedik alkalommal fizeti ki a nyugdíjprémiumot, s jövő februárban 13. havi nyugdíjat is folyósít.

Könnyen lehet, hogy már jövőre teljes havi összegben

– tette hozzá.

A miniszterhelyettes kitért a kiegészítő nyugdíjemelésre is. Ez a juttatás akkor jár, ha az infláció magasabb annál, mint amivel korábban a pénzügyi kormányzat számolt. Ez biztosítja a nyugdíjak vásárlóértékének a megőrzését. A pandémia miatt kialakult világgazdasági folyamatok – így ­például a nyersanyag- vagy a csiphiány – is közrejátszottak abban, hogy az infláció a tervezettnél magasabb lett.

A nyáron rendkívüli kiegészítő nyugdíjemelésről határozott a kormány, ilyenre korábban nem volt példa. Ám – főként a nemzetközi folyamatok miatt – most újabb kiegészítésre kell sort keríteni

– mondta a miniszterhelyettes. Majd hozzátette: a kiegészítés a nyugdíjprémiummal együtt érkezik majd meg, a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások novemberi kiegészítő emelésére 50,7 milliárd forintot fordít a költségvetés, amely 2,5 millió jogosult számára tartalmazza a januártól járó visszamenő emelést és az év végéig kifizetendő többletet is.

Borítókép: Nyugdíjasok kártyáznak Rábatöttösön a koronavírus-járvány harmadik hulláma után, idén májusban, a helyi művelődési házban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.