időjárás -5°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo
Több mint 200 milliárd forint jut fűtés-korszerűsítésre

Indul a nagy napelempályázat

Magyar Nemzet
2021.10.18. 17:03 2021.11.19. 13:18
Indul a nagy napelempályázat

Mától jelentkezhetnek a kivitelezők a háztartások napelemes és fűtési rendszereit támogató pályázatra. A kormány célja a naperőművek kapacitásának növelése, és ennek eléréséhez járul hozzá a 

nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat, amely napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást.

A kivitelező cégeknek mától van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak.

Napelemekkel lényegesen csökkenthető a fűtési költség. Fotó: Vas Népe/Szendi Péter

A pályázat több mint 200 milliárd forintból nyújt segítséget az átlagjövedelem alatt kereső háztartásoknak. A program hozzájárul az energiaárak csökkentéséhez, és kiváltja a környezetszennyező fűtési rendszereket megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő fűtési megoldással. A pályázaton a tervek szerint közel 35 000 háztartás veheti igénybe a napelemek telepítésére nyújtott támogatást, ebből 11 600 pedig fűtés-korszerűsítésben is részesülhet. A cél, hogy ennek a 

több tízezer családnak fenntartható és környezetkímélő rendszerre cseréljék a fűtési rendszereit és csökkentsék a rezsiköltségeit.

Ennek során 175 MW beépített napelem-kapacitás létrehozása valósul meg, ezzel több mint negyedével nő majd a háztartási méretű beépített kapacitás és harmadával a megújuló energiát hasznosító épületek száma, ami az üvegházhatású gázok éves kibocsátásának 50 000 tonnás csökkenésével járhat együtt.

A 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatást kizárólag lakóépületekre lehet igényelni. 

A támogatás maximális mértéke bruttó 2 900 000 forint, fűtés-korszerűsítéssel együtt pedig bruttó 11 300 000 forint.

A pályázatok elbírálása pontozásos rendszer alapján történik, e szerint előnyben részesülnek a gyermeket nevelők, illetve azok a pályázók, akik fejlesztendő járásokban laknak. A jelentkezés feltétele, hogy az ingatlan tulajdonosai 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 4 850 000 forintot.

A pályázatok benyújtásához szükséges előzetes kivitelezői megállapodások megkötése október végétől indul majd, a pályázatok beadására első körben december 6. és január 12. között lesz lehetőség régiónként eltérő időpontokban, és várhatóan 2022 februárjában kezdődhetnek meg a kivitelezések. A felhívás további ütemeiben, 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is lehet pályázni napelemes rendszerek és korszerű fűtési rendszerek támogatására.

Fotó: MTI/Mészáros János