Megerősödött, ismét tőzsdére készül a Volvo

A cég 2018-ban már tervezte a stockholmi tőzsdére lépést, de a kínai tulajdonosa elhalasztotta. Most 12-szer többet ér, mint amikor megvette a Geely.

Magyar Nemzet
Forrás: mti2021. 10. 04. 21:04
Volvo Announces Initial Public Offering
CHICAGO, ILLINOIS - OCTOBER 04: Volvo cars are offered for sale at a dealership on October 04, 2021 in Chicago, Illinois. The Swedish car maker, which is owned by China’s Zhejiang Geely Holding Group, announced plans today to take the company public. Scott Olson/Getty Images/AFP (Photo by SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai Geely Holding tulajdonában lévő svéd Volvo Cars a tőzsdére készül, jelenleg folyik az elsődleges részvénykibocsátási (IPO) terv véglegesítése, a részleteket hamarosan ismertetik – közölte a The Wall Street Journalra hivatkozva az MTI.

Az ügylethez közel álló források a cég piaci tőkeértékét mintegy 25 milliárd dollár körülire teszik. Ez azért érdekes szám, mert amikor a globális pénzügyi válság miatt nehéz helyzetbe került Ford Motor 2010-ben eladta az autógyártó Volvót, akkor a Geely mindössze 1,8 milliárd dollárt fizetett. A Volvo Cars 380 757 autót adott el világszerte az idei első fél évben, ami 41 százalékkal több az egy évvel korábbinál, ezen belül az Egyesült Államokban az eladások 47 százalékkal, 63 754-re nőttek. A becsült piaci tőkeérték továbbá jócskán felülmúlja a Renault valamivel több mint tízmilliárd dolláros értékét annak ellenére, hogy a svédországi cég jóval kevesebb járművet értékesít. A Volvo Cars 2018-ban már tervezte a stockholmi tőzsdére lépést, de a kínai tulajdonosa a kereskedelmi háború és a pia­ci bizonytalanság fokozódása miatt akkor úgy döntött, hogy elhalasztja a tőzsdei bevezetést.

Borítókép: Scott Olson/Getty Images via AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.