Szeptemberben is a magyar rezsi volt a legkedvezőbb

A földgáz átlagára Budapesten volt a legalacsonyabb, míg a villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették.

Magyar Nemzet
2021. 10. 21. 10:58
null
Rezsicsökkentés - Olcsóbb lesz a PB-gáz júliustól Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata szerint

a földgáz átlagára Budapesten volt a legalacsonyabb, míg a villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben – tájékoztatta lapunkat az energiahivatal.

A lakossági fogyasztók villamosenergia-átlagára szeptemberben 10,65 eurócent/kWh volt, amely a vizsgált fővárosok listájában, az uniós országok közül az első helyre rangsorolja a magyar fővárost. Összehasonlításképpen ugyanebben a hónapban

  • Bukarestben 18,4, Prágában 25,1 eurócentet kellett fizetni  egy kWh villamosenergiáért,
  • míg a legdrágábban Koppenhágában lehetett villamos energiához jutni, ahol 34,58 eurócent volt egy kWh.

2021 szeptemberében a földgáz lakossági átlagára 2,88 eurócent volt kilowattóránként Budapesten, amely a felmérésben szereplő uniós fővárosok között szintén a legolcsóbb. Ehhez képest

  • Bukarestben csaknem a háromszorosát (6,11 eurócent/kWh)  kellett fizetni a gázért,
  • Bécsben pedig 8,84 eurócent volt a földgáz átlagára.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint szeptemberben is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók.

Borítókép: Rosta Tibor/MTI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.