Támogatni kell a kkv-k nemzetközi piaci tevékenységét

Magyar Levente szerint a hazai kis és középvállalatoknak egyre jelentősebb a szerepük a magyar export növelésében

2021. 10. 12. 12:10
null
20200430 Szigetszentmiklós Flora Hungaria nagybani virágpiac. A kijárási korlátozásról szóló rendelet nem érinti a kereskedőket. Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kulcsfontosságúnak nevezte a kis-, és középvállalkozások (kkv) nemzetközi piaci szerepének támogatását Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden, a világ exporthitelbiztosítóit tömörítő szervezet, a Berni Unió (BU) éves közgyűlésén Budapesten. Az államtitkár az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy a járvány rendkívüli nehézségeket okozott a gazdaságban, meghatározta az elmúlt 1,5 évet. Ennek ellenére 

a kormány nem korlátozó intézkedéseket vezetett be, hanem támogatásokat és új forrásokat nyújtott a vállalkozásoknak, 

egyebek mellett az Exim segítségével.
 

Francia sajtpiacon. A magyar kézműves termékeknek is helyük van a pulton Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Magyar Levente kitért arra is, hogy Magyarország erősen exportorientált ország, népességét tekintve a 92. a világon, de a 34. legmagasabb exportteljesítményt nyújtja. Ebben a kis- és középvállalatoknak egyre jelentősebb szerepük van. 

Az egyre éleződő világgazdasági versenyben a kormányzat jelentős összeget mozgósított a magyar exportőr kkv-k pozícióinak megvédésére és kiterjesztésére.

A KKM államtitkára megjegyezte, az Exim Magyarország hivatalos exporthitel-ügynöksége 27 éve működik, küldetése, hogy a magyar export globális sikerének pénzügyi motorjaként támogassa a vállalkozásokat. Jákli Gergely, az Exim elnök-vezérigazgatója kiemelte: az együttműködés a pénzügyi világ különböző szereplői között kulcsfontosságúvá vált a járvány időszakában, ami jelentős kihívások elé állította a globális kereskedelmet is. Csak az együttműködéssel válhatnak képessé arra, hogy olyan kiemelt projekteket hajtsanak végre, amelyek innovatívak és szociális, egészségügyi, és infrastrukturális fejlesztést jelentenek, valamint előtérbe helyezik a fenntarthatóságot – mondta.
Michael Ron, a BU elnöke szerint a klímapolitika elsődleges és meghatározó alkotóeleme lett az exporthitel-biztosítók stratégiájának. Az 1934-ben létrejött Berni Uniónak 84 tagintézménye van 73 országból. A tagok között szerepelnek állami tulajdonú exporthitel-ügynökségek, magán biztosítók, és multilaterális intézmények is. Az Exim 1996-ban kapott megfigyelői státuszt a szervezetben és 1998-ban vált teljes jogú taggá. A BU tagjai együttesen a világkereskedelem pénzforgalmának 13 százalékára biztosítják a pénzügyi kockázatokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.